Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Απόσυρση Αυτοκινήτων


Τι προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί

Η απόσυρση αφορά αυτοκίνητα παλιάς τεχνολογίας, η άδεια κυκλοφορίας των οποίων εκδόθηκε έως τις 31 Δεκεμβρίου 1998, που στην συνέχεια θα καταστραφούν και την αγορά νέου αυτοκινήτου μέχρι 2000 κυβικά.. Η απόσυρση θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011, μέσου εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ). Από τη διαδικασία της οριστικής διαγραφής οχημάτων εξαιρούνται οχήματα τα οποία έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.

Αναλυτικά η διαδικασία απόσυρσης έχει ως εξής:
1) Ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος παραδίδει το αποσυρόμενο όχημα σε εγκατάσταση επεξεργασίας ή σε σημείο συλλογής ΟΤΚΖ και λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση παραλαβής.
- Το αποσυρόμενο όχημα θα πρέπει να προσκομίζεται προς παράδοση, να διαθέτει όλα τα μηχανικά του μέρη και να διαθέτει όλα τα στοιχεία του αμαξώματος.
2) Το σύστημα ΟΤΚΖ εκδίδει πιστοποιητικό καταστροφής το οποίο και χορηγείται στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη μέσα σε 8 ημέρες.
3) Το αντίγραφο του πιστοποιητικού καταστροφής μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος, διαβιβάζεται από το σύστημα ΟΤΚΖ στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για την οριστική διαγραφή του οχήματος.
4) Το υπουργείο εκδίδει και παραδίδει στον ιδιοκτήτη τη μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής, εφόσον δηλωθεί υπευθύνως ότι η συγκεκριμένη διαγραφή πραγματοποιείται ώστε να χρησιμοποιηθεί για την απόσυρση.
5) Το πιστοποιητικό καταστροφής συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την κατάσταση του οχήματος.
6) Σε περίπτωση απώλειας άδειας κυκλοφορίας ή πινακίδων, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης του οχήματος να υποβάλλει στο υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά που απαιτούνται, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της απόσυρσης
7) Για την παραλαβή καινούργιου αυτοκινήτου ο ιδιοκτήτης που έχει αποσύρει το όχημα του υποβάλλει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή το παραστατικό, στο οποίο επισυνάπτονται η πράξη οριστικής διαγραφής και η βεβαίωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας.

Για την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης απαιτείται προηγουμένως η καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή καθώς και τυχόν οφειλόμενων προηγουμένων ετών.

Σε ότι αφορά οχήματα για τα οποία οι ιδιοκτήτες αυτών έχουν υποβάλλει δήλωση ακινησίας για το αποσυρόμενο όχημα , χορηγείται αντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και προσωρινή άδεια κυκλοφορίας με την ένδειξη «για την παράδοση οχήματος σε σημείο συλλογής ΟΤΚΖ, χωρίς την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του έτους εντός του οποίου γίνεται η διαγραφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου