Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Άγιος Διονύσιος, πολιούχος της Ζακύνθου


Γεννήθηκε στον Αιγιαλό Ζακύνθου το 1547. Καταγόταν από οικογένεια ευγενών και το κοσμικό του όνομα ήταν Δραγανίκος.Σπούδασε θεολογία και αφού πρώτα χάρισε την περιουσία του στους φτωχούς, έγινε μοναχός και κατόπιν ιερέας, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Στροφάδων.

Με παρακίνηση του μητροπολίτη Αθηνών χειροτονήθηκε επίσκοπος της Αίγινας με το όνομα Διονύσιος. Ύστερα από 2 χρόνια γύρισε στην Ζάκυνθο, γιατί ήθελε να προσφέρει τις ποιμαντορικές του υπηρεσίες στους συμπατριώτες του.

Στην αρχή ήταν χωροεπίσκοπος Ζακύνθου και ύστερα εφημέριος του ναού του Αγίου Νικολάου στον Μώλο. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε αποσυρθεί στο μοναστήρι της Αναφωνήτριας. Εκεί τον επισκεπτόταν όλος ο κόσμος για να τον συμβουλευτεί.

Εκοιμήθη στις 17 Δεκεμβρίου του 1622, σε ηλικία 75 ετών και ενταφιάστηκε στον Ναό Αγίου Γεωργίου Στροφάδων όπως ήταν και η τελευταία του επιθυμία. Κατά την ανακομιδή του λειψάνου είδαν ότι διατηρήθηκε ακέραιο χωρίς να λιώσει.

Σήμερα το ιερό λείψανο είναι φυλαγμένο σε πολυτελή λάρνακα στον ναό του Αγίου Διονυσίου. Αναγνωρίστηκε άγιος από το Πατριαρχείο το 1703 και η μνήμη του τιμάται στις 17 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου