Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

1878: Πέθανε η Σοφία Αφεντάκη η «Κοιμωμένη» του Γιάννη Χαλεπά


Η Σοφία Αφεντάκη, κόρη της γνωστής οικογένειας από την Κίμωλο, γεννήθηκε το 1860 και πέθανε από φυματίωση στα 18 της χρόνια, το 1878. Πέρασε στην αθανασία
χάρη στην σμίλη του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, που σμίλευσε το γλυπτό για το μνήμα της στο Α΄ Νεκροταφείο, που αναπαριστά μια κοπέλα που είναι ξαπλωμένη και κοιμάται. Αντεγκλήσεις υπήρχαν, ότι το κρεβάτι που είναι ξαπλωμένη είναι πολύ κοντό και αν υποτεθεί ότι θέλει να ξαπλώσει δεν την χωράει. Οι ειδικοί λύνουν το πρόβλημα ισχυριζόμενοι ότι δεν είναι κρεβάτι αλλά ανάκλιντρο. Όπως και να είναι η «Κοιμωμένη» ένα από τα ωραιότερα γλυπτά της νεότερης Ελλάδας.

1830: Πέθανε ο Σιμόν ντε Μπολιβάρ. Ο Simon Bolivar γόνος οικογένειας ευγενών, γεννήθηκε στην Βενεζουέλα, το 1783. Πολιτικός και στρατιωτικός ηγήθηκε του απελευθερωτικού κινήματος της Νοτίου Αμερικής στον αγώνα εναντίον των Ισπανών.

1900: Γεννήθηκε στον Πειραιά η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός Κατίνα Παξινού, που έκανε καριέρα και στο Χόλυγουντ.

1903: Οι αδελφοί Orville καιWilbur Writht (Ράϊτ) πραγματοποιούν την πρώτη πτήση παγκοσμίως με μηχανοκίνητο αεροπλάνο, με έλικες που κινούνταν με βενζινομηχανή. Πέταξαν 260 μέτρα σε 59 δευτερόλεπτα με αντίθετο άνεμο, που είχε ταχύτητα 32 χιλιόμετρα την ώρα

1966: Συμφωνία για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης
Σε μυστική σύσκεψη που γίνεται στα ανάκτορα, παρουσία και του βασιλιά Κωνσταντίνου, ο αρχηγός της Ενώσεως Κέντρου Γεώργιος Παπανδρέου και ο αρχηγός τη ΕΡΕ Παναγιώτης Κανελλόπουλος, συμφωνούν στον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο, για την διεξαγωγή εκλογών στις 28 Μάιου του 1967.

1989: Ξεκινάει η μετάδοση στην τηλεόραση της σειράς κινουμένων σχεδίων “The Simpson”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου