Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Το λάδι το καλό


Για να ξέρουμε τι λάδι τρώμε

Οι υποχρεωτικές ενδείξεις που πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα συσκευασιών ελαιόλαδου (μπουκάλια, δοχεία) περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων:
Α) Την κατηγορία του ελαιόλαδου (Εξαιρετικό παρθένο, αγουρέλαιο, πυρηνέλαιο)
Β) Την ημερομηνία λήξης του (η διάρκεια ζωής του ελαιόλαδου είναι 12-18 μήνες)
Γ) Τις συνθήκες διατήρησης του προϊόντος
Το ελαιόλαδο πρέπει πάντα να διατηρείται σε δροσερό και σκιερό μέρος, γιατί αλλιώς οξειδώνεται και «ταγκίζει» πολύ γρήγορα. Αποφύγετε να αγοράσετε ελαιόλαδο που είναι τοποθετημένο σε ράφια καταστημάτων, εκτεθειμένο στον ήλιο.
Δ) Η καθαρή ποσότητα του ελαιόλαδου του περιεχόμενου σε μονάδα όγκου (κιλά, λίτρα).
Ε) Ο παρασκευαστής ή συσκευαστής του ελαιόλαδου.
Προαιρετικές ενδείξεις: Η εμπορική ονομασία του προϊόντος, «πρώτη πίεση εν ψυχρώ», «εξαγωγή εν ψυχρώ», τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του, η οξύτητα του κά

Τύποι ελαιόλαδου:

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Κορυφαία ποιότητα ελαιόλαδου, που αποτελεί και την βάση για την δημιουργία όλων των ανώτερων τύπων. Είναι χαμηλής οξύτητας (0,8-1.0%) και συλλέγετε από την ελιά μόνο με την χρήση φυσικών ή μηχανικών μεθόδων χωρίς καμία χημική επεξεργασία και σε θερμοκρασίες που δεν ξεπερνούν τους 27 βαθμούς Κελσίου

Βιολογικό ελαιόλαδο
Προέρχεται από καλλιέργειες στις οποίες δεν χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες, φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Αγουρέλαιο.
Προέρχεται από άγουρες πράσινες ελιές, στην έναρξη του ελαιομαζώματος. Πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο με τις περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, χαμηλής οξύτητας (έως 0,5%). Έχει ελαφρώς πικρή γεύση και μικρή διάρκεια ζωής 8-9 μηνών.

Παρθένο ελαιόλαδο.
Καλής ποιότητας ελαιόλαδο με οξύτητα μέχρι 2%

Ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και
Ελαιόλαδο Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

Ελαιόλαδα που φέρουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής στην οποία παράγονται. Η παραγωγή, μεταποίηση και επεξεργασία πραγματοποιείται στην περιοχή πιστοποίησης. Η Ελλάδα έχει κατοχυρώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 14 ελαιόλαδα ΠΟΠ και 11 ελαιόλαδα ΠΓΕ. Κατά νομό έχουμε:
Ν. Αργολίδας 2 ΠΟΠ, Ν. Χανίων 2 ΠΟΠ, 1 ΠΓΕ, Ν. Ηλείας 1 ΠΓΕ, Ν. Ηρακλείου 4 ΠΟΠ, Ν. Λακωνίας 3 ΠΟΠ, 1 ΠΓΕ, Ν. Λασιθίου 1 ΠΟΠ, Ν. Λέσβου 1 ΠΓΕ, Ν. Μεσσηνίας 1 ΠΟΠ, Ν. Ρεθύμνου 1 ΠΟΠ

Ελαιόλαδο
Μίγμα παρθένου και ραφιναρισμένου ελαιόλαδου, που έχει υποστεί θερμική και χημική επεξεργασία και η οξύτητα του μπορεί να φτάσει μέχρι το 1%

Πυρηνέλαιο
Παραλαμβάνεται από τον πυρήνα (κουκούτσι) της ελιάς, με οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 1%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου