Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

1932: Κάνει πρεμιέρα η ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος»


Η επική ταινία «Όσα παίρνει ο άνεμος» είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα “Gone with the wind’ της Μάργκαρετ Μίτσελ, που εκδόθηκε το 1936 και είχε κερδίσει βραβείο Πούλιτζερ. Προτάθηκε για 13 βραβεία Όσκαρ, κέρδισε 8, διατηρώντας το ρεκόρ της ταινίας με τόσα Όσκαρ για 20 χρόνια. Κέρδισε ακόμα 2 τιμητικές διακρίσεις. Η διάρκειά της είναι 4 ώρες και την σκηνοθεσία έκανε ο Βίκτωρ Φλέμινγκ. Πρωταγωνιστούν: Βίβιαν Λι, Γκάρκ Γκέϊμπλ, Λέσλι Χάουαρντ και Ολίβια Ντε Χάβιλλαντ. Το στόρι της ταινίας αναφέρεται στον παθιασμένο έρωτα της Σκάρλετ Ο’ Χάρα, μιας όμορφης, δυναμικής, αλλά ματαιόδοξης γυναίκας και του συζύγου της Ρετ Μπάτλερ, στα χρόνια του Αμερικάνικου Εμφύλιου.
Χαρακτηριστικές ατάκες της ταινίας που έγραψαν στην ιστορία του κινηματογράφου:
«Αγαπητή μου, δεν δίνω δεκάρα», η αποστομωτική απάντηση του Ρετ, όταν η Σκάρλετ του ομολογεί τον ερωτά της για κείνον.
“After all…tomorrow is another day” «Στο κάτω-κάτω αύριο είναι μια άλλη μέρα»
Η αισιοδοξία της Σκάρλετ Ο Χάρα, σε όλο της το μεγαλείο.

1943: Εκδίδεται η «Αιολική Γη» του Ηλία Βενέζη, που σηματοδοτείται στα ελληνικά γράμματα ως ένα από τα δείγματα της Μικρασιατικής λογοτεχνικής γενιάς.
Οι ήρωες του βιβλίου είναι μικρά παιδιά, ο Πέτρος και τα αδέλφια του, που ζουν στα βουνά Κιμιντέρια της Μικράς Ασίας, σ’ έναν κόσμο μαγικό, που θα γκρεμιστεί όταν θα βιώσουν τον πόνο από τον ξεριζωμό και την ξενιτιά.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας με θέσπισμα συνιστά τα πρώτα δικαστήρια και το ελεγκτικό συνέδριο στην Ελλάδα

1832: Γεννήθηκε ο Γάλλος μηχανικός και αρχιτέκτονας Γουστάβος Άϊφελ. Μεταξύ άλλων δημιούργησε τον Πύργο του Άϊφελ στο Παρίσι.

1929: Εκλέγεται πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Αλέξανδρος Ζαϊμης. Θα παραμείνει στο αξίωμα μέχρι τις 10 Οκτωβρίου του 1935.

1955: Θεμελιώνονται τα Διυλιστήρια Ασπροπύργου

1966: Πέθανε ο Αμερικανός δημιουργός κινουμένων σχεδίων Ουόλτ Ντίσνεϋ

1995: Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «βαπτίζουν» το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα «Ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου