Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

1954: Πέθανε η μεγάλη μας ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1887, κυριολεκτικά στο θεατρικό σανίδι καθώς ήταν παιδί των ηθοποιών Δημήτρη και Ελένης Κοτοπούλη. Ανέβηκε από πολύ μικρή στην σκηνή και δεν άργησε να αναδειχθεί το 1902, πρωταγωνίστρια του βασιλικού μας τότε θεάτρου. Σε λίγα χρόνια είχε κάνει δικό της θίασο, πήγε για σπουδές στο Παρίσι, έπαιξε κι εκεί κι όταν ξαναγύρισε, είτε μόνη είτε σε συνεργασία με άλλους θεατρικούς παράγοντες, Σπ. Μελά, Μ. Μυράτ, Κυβέλη και άλλους κυριάρχησε στο ελληνικό θέατρο. Αθυρόστομη, με μέτρια εμφάνιση, που όμως γινόταν καλλονή από την ένταση των ερμηνειών της, διακρίθηκε κυρίως σε ρόλους ηρωίδων κλασικών συγγραφέων. «Εκάβη», «Στέλλα Βιολάντη», «Φλωρεντινή τραγωδία», «Κύκλος με την κιμωλία», «Όρνιθες», «Το τέλος του ταξιδιού», «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», κ ά. Εμφανίζεται για τελευταία φορά στο θέατρο, στην Σύρο στις 24 Μαρτίου 1953, στην «Σκιά» του Νικοντέμι. Τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α΄ (1921), και το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών του υπουργείου Παιδείας (1923). Μεγάλος έρωτας της ζωής της ο Ίωνας Δραγούμης.

1843: Η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου.
Την 3η Σεπτεμβρίου 1843 το πεζικό και πλήθος κόσμου, καθοδηγούμενοι από τους Δημήτρη Καλλέργη, Α. Λόντο και Ιωάννη Μακρυγιάννη συγκεντρώθηκαν στην πλατεία προ των ανακτόρων, (σημερινή Βουλή), εξαναγκάζοντας τον βασιλιά Όθωνα να παραχωρήσει το πρώτο σύνταγμα της Ελλάδας. Εκ του γεγονότος τούτου η πλατεία ονομάστηκε Συντάγματος

1926: Γεννήθηκε η Ειρήνη Παπά, ηθοποιός
Η Ειρήνη Λελέκου, όπως είναι το πραγματικό της όνομα γεννήθηκε στο Χιλιομόδι Κορινθίας.

1958: Με κυβερνητική απόφαση, ως μέσο καταστολής για τους νεαρούς τεντιμπόηδες, η αστυνομία αρχίζει το κούρεμα με την ψιλή μηχανή.

1974: Ίδρυση του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ)

1983: Πέθανε η ηθοποιός Έλλη Λαμπέτη (Διαβάστε κατηγορία Αφιερώματα)

1994: Πέθανε ο ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας

2004: Πέθανε στα 88 της χρόνια, η Ελένη Ζαφειρίου, ηθοποιός
Γεννήθηκε στην Λάρισα το 1916. Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και του ελεύθερου θεάτρου. Έλαβε μέρος σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπου διακρίθηκε κυρίως σε ρόλους μάνας των πρωταγωνιστών: «Η Αγνή του λιμανιού», «Το κορίτσι με τα μαύρα», «Η κυρά μας η μαμή», «Ο κατήφορος», «Τζένη-Τζένη», «Ξεριζωμένη γενιά», «Υπολοχαγός Νατάσσα», «Η θεία απ’ το Σικάγο» «Ταξίδι», «Ουρανός». Συμμετείχε ακόμα σε τηλεοπτικές παραγωγές: «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», «Το τρίτο στεφάνι», «Το χρώμα του φεγγαριού» κ ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου