Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

1821: Η άλωση της Τριπολιτσάς (σημερινής Τρίπολης)


Αποτελεί την πιο σημαντική στρατιωτική επιτυχία των Ελλήνων, από την έναρξη της επανάστασης του ΄21, που είχε συντελεστεί πριν από επτά μήνες, καθώς κατάφεραν να πάρουν το οικονομικό, εμπορικό και διοικητικό κέντρο της Πελοποννήσου και να επικρατήσουν σ’ αυτήν. Οι Ελληνικές δυνάμεις με αρχηγούς πρωτίστως τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Πέτρο Μαυρομιχάλη, τον Γιατράκο και τον Αναγνωσταρά πολιορκούν επί τρίμηνο την Τρίπολη. Όλες οι προσπάθειες των Τούρκων να σπάσουν την πολιορκία στα Δολιανά, στο Χρυσοβίτσι, στο Βαλτέτσι απέτυχαν. Οι Έλληνες έσφιγγαν ολοένα και πιο στενά την Τρίπολη. Οι διαπραγματεύσεις για παράδοση της πόλης από τους Τούρκους δεν απέδωσαν καρπούς. Ο οπλαρχηγός Δούνιας από το Πραστό Κυνουρίας καταφέρνει ξεγελώντας ένα φίλο του Τούρκο και σκαρφαλώνει στα τείχη και ανοίγει τις πύλες του Ναυπλίου και του Μυστρά. Από τις δυο αυτές πύλες όρμησαν οι Έλληνες, στις 23 Σεπτεμβρίου 1821 και κυρίεψαν την Τρίπολη. Μελανό σημείο της νίκης η σφαγή Τούρκων και Εβραίων που ακολούθησε της άλωσης. Από τότε η Τρίπολη έγινε το κάστρο της Επαναστάσεως και η έδρα της Πελοποννησιακής Γερουσίας.

1938: Γεννήθηκε στην Βιέννη η ηθοποιός Ρόμι Σνάϊντερ.
«Σίσι», «Το λυκόφως των θεών», «Η πισίνα» κ ά.

1956: Το Μουσείο της Ακρόπολης ανοίγει πάλι τις πύλες του μετά την περίοδο της Κατοχής, με καινούριες αίθουσες.

1973: Πέθανε σε ηλικία 69 χρονών Πάμπλο Νερούντα, διπλωμάτης και ποιητής
Το πραγματικό του όνομα ήταν Νεφταλί Ρικάρντο Ρέγιες Βασουάλτο και γεννήθηκε το 1904 στην Χιλή. Υπήρξε πρόξενος της Χιλής στην Ισπανία κατά την διάρκεια του εμφυλίου, όπου και εμπνεύστηκε την συλλογή ποιημάτων «Η Ισπανία στην καρδιά». Άλλα ποιήματα του «Η κατοικία στην Γη», «Κάντο Χενεράλ» (Μεγάλο τραγούδι), που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης κ ά. Τιμήθηκε με το Νόμπελ το 1971.

2000: Ο αρσιβαρίστας Πύρος Δήμας κατακτά το τρίτο του συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο, στην κατηγορία των 85 κιλών, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Σίδνεϋ.

2004: Πέθανε η Διδώ Σωτηρίου, συγγραφέας και δημοσιογράφος
(Διαβάστε κατηγορία Βιογραφίες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου