Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

480 π Χ: Γεννήθηκε ο Ευριπίδης, τραγικός ποιητής της αρχαιότητας


Ο Ευριπίδης ήταν ο νεότερος από τους τρεις κορυφαίους τραγικούς της αρχαίας Ελλάδας. Ήταν γιος του Μνησάρχου από το δήμο της Φλύας (το σημερινό Χαλάνδρι). Η παράδοση συνδέει τους τρεις τραγικούς με την ναυμαχία της Σαλαμίνας, για να μας δείξει την διαφορά της ηλικίας τους. Ο Αισχύλος ώριμος άνδρας πια πολεμούσε σ’ αυτήν, ο Σοφοκλής έφηβος, χόρεψε στα επινίκεια και ο Ευριπίδης γεννήθηκε εκείνη την μέρα. Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής, μα στο τέλος αφοσιώθηκε στο θέατρο. Ήταν μαθητής του Αναξαγόρα, του Πρωταγόρα και του Προδίκου και φίλος του Σωκράτη. Ο Ευριπίδης έγραψε 92 τραγωδίες, από τις οποίες σώζονται μόνο 19: «Άλκηστη», «Ανδρομάχη», «Βάκχος», «Εκάβη», «Ελένη», «Μήδεια», «Ορέστης», «Τρωάδες», «Φοίνισσες» κ ά.

1913:Ο Γάλλος αεροπόρος Ρολάν Γκαρός κάνει την πρώτη πτήση πάνω από την Μεσόγειο
Πραγματοποίησε την μεγαλύτερη πτήση όλων των εποχών χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, 558 μίλια από τα οποία τα 437 πάνω από την θάλασσα, διανύοντας την απόσταση από το Φρεξί κοντά στις Κάννες, μέχρι την Μπιζέρτα κοντά στην Τύνιδα.

1952: Πέθανε ο Τίμος Μωραϊτίνης, δημοσιογράφος και θεατρικός συγγραφέας
Γεννήθηκε το 1874. Για πολλά χρόνια έγραφε χρονογραφήματα στην εφημερίδα «Εμπρός». Παράλληλα προς το δημοσιογραφικό του έργο ξεκίνησε το 1906 να γράφει θεατρικά έργα, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, «Μαραθώνιος δρόμος», «Ο άνθρωπος της ημέρας», «Ένεκα ο πόλεμος», «Ένα ταξιδάκι στην σελήνη» κ ά.

1955: Το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι αρχίζει να εκπέμπει στην Μ. Βρετανία. Πρόκειται για το Independent Television (ITV)

1968: Ιδρύεται η Κομουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ)

1971: Η κηδεία του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη
Η κηδεία του Γιώργου Σεφέρη εξελίχθηκε σε διαδήλωση κατά της χούντας των συνταγματαρχών. Ο λαός της Αθήνας και πλήθος άλλοι πολίτες από όλα τα σημεία του Ελληνισμού, συνόδεψαν τον ποιητή τους ως τον τάφο του, τραγουδώντας:
Με τι καρδιά, με τι πνοή,
τι πόθους και τι πάθος
πήραμε τη ζωή μας…

1996: Στις Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα πρώτο κόμμα αναδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 41,49 % και 162 έδρες, ακολουθούν ΝΔ με 38,12 % και 108 έδρες, ΚΚΕ 5,61 % και 11 έδρες, Συνασπισμός 5,12 % και 10 έδρες και ΔΗΚΚΙ 4,44% και 9 έδρες. Η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά μένει εκτός Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου