Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

1960: Α΄ Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στην Θεσσαλονίκη


Από τις 20 -26 Σεπτεμβρίου διεξάγεται στην Θεσσαλονίκη το Α΄ Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, στον κινηματογράφο Ολύμπια.
Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι Γ. Γεωργιάδης Πρόεδρος και μέλη, Στρατής Μυριβήλης, Κατίνα Παξινού, Πέτρος Χάρης, Αχιλλέας Μαμάκης, Μάριος Πλωρίτης, Γιάννης Μόραλης, Ελένη Βλάχου και Λένα Σαββίδη.
Βραβεύτηκαν οι ταινίες μεγάλου μήκους:
«Μανταλένα» με το βραβείο σεναρίου ο Γιώργος Ρούσσος, α΄ γυναικείου ρόλου η Αλίκη Βουγιουκλάκη και β΄ ανδρικού ρόλου ο Παντελής Ζερβός.
«Έγκλημα στα παρασκήνια» με το βραβείο φωτογραφίας και β΄ γυναικείου ρόλου.
«Το ποτάμι» βραβείο σκηνοθεσίας και μουσικής
«Μια του κλέφτη» βραβείο α΄ αντρικού ρόλου.
Οι ταινίες μικρού μήκους «Μακεδονικός γάμος» πήρε το α΄ βραβείο και τιμητική μνεία η «Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης».
Ακόμα προβλήθηκαν 9 ταινίες παραγωγής 1955-59 και βραβεύτηκαν σαν καλύτερες ταινίες «Ο Δράκος», «Στέλλα» και «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο»

480 π Χ: Ο Πέρσης στρατηγός Μαρδόνιος καταλαμβάνει και πυρπολεί την Αθήνα και την Ακρόπολη.
Οι Πέρσες αφού πέρασαν τις Θερμοπύλες, προχώρησαν προς την Αθήνα την οποία και κυρίεψαν καθώς οι Αθηναίοι την είχαν εγκαταλείψει. Έχοντας πάρει χρησμό πως μόνο τα «ξύλινα τείχη» θα τους έσωζαν και τέτοια θεωρούσαν τα καράβια τους, κατέφυγαν εκεί. Μόνο λίγοι γέροντες μη θέλοντας να ακούσουν τον Θεμιστοκλή, έμειναν στην Αθήνα, κλείστηκαν στην Ακρόπολη και έφτιαξαν γύρω-γύρω με ξίλινα τείχη. Όταν έφτασαν εκεί οι Πέρσες τους σκότωσαν και έκαψαν την Αθήνα και την Ακρόπολη.

1878: Πατεντάρεται το φωτιστικό αέριο από τον Thaddeus S. C. Lowe

1925: Η συμμορία των λήσταρχων Γιαγκούλα και Μπαμπάνη, εξουδετερώνεται από την Χωροφυλακή Πιερίας.

1944: Η 3η Ορεινή Ταξιαρχία καταλαμβάνει το Ρίμινι και εκδιώκει τους Γερμανούς που τον υπερασπίζονταν

1974: Νομιμοποιείται το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ)

1978: Πέθανε η τραγουδίστρια και ηθοποιός Καίτη Μπελίντα
Mεσουράνησε τις δεκαετίες 50-70 ερμηνεύοντας αξέχαστα μελωδικά τραγούδια, ενώ συμμετείχε και σαν ηθοποιός σε πολλές επιθεωρήσεις της εποχής, όπως: «Άσπρο, μαύρο και ζερό», «Είκοσι θέατρα μαζί», «Η δημοκρατία χορεύει» κ ά Τραγούδια: «Γλυκιά Μαντόνα», «Σ’ ένα νησάκι», «Μαρία», «Της γυναίκας η καρδιά», «Το ταγκό της Αθήνας», «Ο ξένος», «Είναι πικρή η μοναξιά», «Ζωή χωρίς αγάπη» κ ά

1983: Ψηφίζεται στο σύνολό του, το νομοσχέδιο για την θεσμοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), που φέρει στην Βουλή, ο Υπουργός Υγείας και εμπνευστής του Γεώργιος Γεννηματάς

1985: Η Μαντόνα φτάνει για πρώτη στο Νο 1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ “Like a Virgin”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου