Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

1895: Πέθανε ο Γάλλος χημικός, Λουί Παστέρ


Ο Ζαν Λουϊ Παστέρ γεννήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου στο Ντολ της Γαλλίας και πέθανε στο Παρίσι στις 27 Σεπτεμβρίου 1895, από εγκεφαλικό επεισόδιο. Το τεράστιο έργο του τον κατατάσσει στους κορυφαίους επιστήμονες, όλου του κόσμου και στους μεγαλύτερους ευεργέτες της ανθρωπότητας. Θεωρείται ο «πατέρας» της μικροβιολογίας και της ανοσολογίας. Με τα πειράματά του ανακάλυψε ότι οι μολυσματικές ασθένειες γίνονται από επίδραση ειδικών μικροοργανισμών, που ονομάστηκαν βακτηρίδια ή μικρόβια. Διαπίστωσε ακόμα, ότι οι οργανισμοί των ζώων γίνονται απρόσβλητοι από μολυσματικές αρρώστιες, αν εμβολιαστούν με εξασθενημένες καλλιέργειες των μικροβίων που τις προκαλούν. Την μέθοδο αυτή την εφάρμοσε πρώτα εναντίον της χολέρας των ορνίθων, έπειτα του άνθρακα των ζώων και κατόπιν κατά της λύσσας (αντιλυσσικός ορός). Ακόμα ανακάλυψε μέθοδο που πήρε το όνομά του παστερίωση, με την οποία καταστρέφονται τα μικρόβια στα υγρά (γάλα, κρασί κ ά), όταν ζυμώνονται και αποστειρώνονται.

1889: Στην γενική Διάσκεψη Μέτρων και Σταθμών καθορίζονται οι ακριβείς διαστάσεις του μέτρου

1922: Υπογράφεται στα Μουδανιά ανακωχή ανάμεσα στους συμμάχους και την κεμαλική Τουρκία. Παρ ότι η ανακωχή είναι άμεσα συνδεδεμένη με ελληνικά συμφέροντα, δεν παρέστη έλληνας αντιπρόσωπος.

1934: Γεννήθηκε η Μπριζίτ Μπαρντό, γαλλίδα ηθοποιός

1939: Αρχίζει να λειτουργεί η Ελληνική υπηρεσία στο ραδιόφωνο του BBC, που ιδίως σε εποχές δύσκολες όπως τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και την δικτατορία, είχε καθιερωθεί σαν μια αξιόπιστη πηγή πληροφοριών. Σταμάτησε να λειτουργεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2005.

1962: Εγκαινιάζεται στην Λέρο το Άσυλο ανίατων παιδιών

1974: Η δημοτική γλώσσα καθιερώνεται με νόμο στα ελληνικά δημοτικά σχολεία

1998: Πέθανε σε ηλικία 93 ετών η συγγραφέας Έλλη Αλεξίου
(Διαβάστε κατηγορία Βιογραφίες)

1998: Ιδρύεται η Google
Ξεκίνησε σαν μια κολεγιακή εργασία από τους Λάρρυ Πέϊτζ και Σεργκέϊ Μπιν και εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαδικτυακών υπηρεσιών. Η ονομασία Google προέρχεται από τον αναγραμματισμό της λέξης googol που εκφράζει μαθηματικό όρο, το 1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά. Βάσει έρευνας που έγινε το 2007, η λέξη Google, έχει ταυτιστεί με την έννοια της αναζήτησης.

2003: Εγκαινιάζεται στην Βεργίνα, από τον Υπουργό Πολιτισμού Ευάγ. Βενιζέλο το Μουσείο της Βεργίνας, όπου τοποθετούνται τα αρχαιολογικά ευρήματα που έφερε στο φως το 1977 ο Μανώλης Ανδρόνικος, από τις ανασκαφές του στην Βεργίνα και μέχρι πρότινος φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου