Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015

Κουνουπίδι και μπρόκολο

Μπουκετάκια λουλουδιών, που αν και δεν έχουν ευχάριστη μυρωδιά όταν βράζονται,
έχουν όμως υπέροχη γεύση, όταν τρώγονται. Ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια της ανθοκράμβης, brassica οleracea, η επιστημονική τους ονομασία.

Θρεπτική αξία
Χαμηλής θερμιδικής ενέργειας, με μεγάλη όμως θρεπτική αξία, με το μπρόκολο να προηγείται ελαφρά, καθώς περιέχει και χλωροφύλλη, ουσία που λείπει από το κουνουπίδι, εξ ου και το λευκό χρώμα. Ακόμα περιέχουν βιταμίνες Α, Β C, K, κάλιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ασβέστιο και φυτικές ίνες.
Μαγείρεμα
Για να μην μυρίζει άσχημα το σπίτι, όταν βράζετε κουνουπίδι, προσθέστε 2-3 κλωναράκια σέλινο, ή μια φέτα ψωμί, ή φλούδες λεμονιού ή πάνω στην κατσαρόλα βαμβάκι με ξύδι. Ο καλύτερος τρόπος βρασίματος πάντως είναι στον ατμό. Ταιριάζουν ωραία με ζυμαρικά, σε διάφορες σάλτσες, σούπες, συνοδευτικά με κρέας ή ψάρια, αλλά ακόμα και ωμά (ψιλοκομμένα) σε σαλάτες.                                                             
Επιλογή και Συντήρηση
Στην αγορά τους προσέξτε να έχουν φρέσκια όψη, να μην είναι μαραμένα και να μην έχουν χτυπήματα ή μαυρίλες. Συντηρούνται  στο ψυγείο τυλιγμένα σε πλαστική μεμβράνη για 1-2 εβδομάδες. Μπορείτε ακόμα να τα κόψετε σε μπουκετάκια, να τα πλύνετε να τα στραγγίσετε και να τα βάλετε σε μπολάκια στην κατάψυξη, όπου διατηρούνται για μεγάλο διάστημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου