Η λεμονιά είναι αειθαλές δέντρο και ανήκει
στην οικογένεια
των εσπεριδοειδών στο γένος κίτρος. Το λεμόνι (citrus lemon) είναι ο καρπός της
λεμονιάς.
Θρεπτικά συστατικά
Το λεμόνι χρησιμοποιείται κυρίως για τον χυμό του, την
φλούδα του και περιστασιακά για το σαρκώδες μέρος του καρπού. Ο χυμός περιέχει
περίπου 5% κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει και την χαρακτηριστική όξινη γεύση.
Ακόμα περιέχει βιταμίνες C, B1, B3, B6, κάλιο, ασβέστιο μαγνήσιο φώσφορο κ.α.
Υγεία
Είναι πολύτιμο για την υγεία, με δράση προληπτική και
θεραπευτική, μια και πρωταγωνιστεί σε άπειρα παραδοσιακά γιατροσόφια. Η δράση
του είναι γνωστή και από παλιά, καθώς χρησιμοποιήθηκε για την καταπολέμηση του
σκορβούτου, από τους ναυτικούς. Ο χυμός έχει αντισηπτικές, χωνευτικές,
διουρητικές, αντιβηχικές, αιμοστατικές
και τέλος αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι ιδανικός για την καταπολέμηση
διαφόρων ιών, λοιμώξεων και φλεγμονών.
Μαγειρική
Στην μαγειρική ο χυμός συνοδεύει κρέας, ψάρια, χορταρικά,
μαρινάδες, γλυκά ή χρησιμοποιείται σε σάλτσες, λαδολέμονο και αυγολέμονο, ενώ
το φλούδι του λεμονιού αρωματίζει γλυκά, σιρόπια και μαρμελάδες.
Αγορά και συντήρηση
Επιλέγετε πάντα φρέσκα λεμόνια, ακέρωτα, που να μην έχουν κτυπήματα, ζουλήγματα ή
μαυρίλες. Αυτήν την εποχή οι λεμονιές σε κήπους ή και πρασιές είναι γεμάτες.
Απλά μαζέψτε τα και βάλτε τα σε δροσερό μέρος. Μπορείτε να τα στύψετε και να τα
βάλετε σε παγοθήκες στην κατάψυξη όπου διατηρούνται για μεγάλο χρονικό
διάστημα. Προσοχή χρειάζεται στον στημένο χυμό να μην μείνει εκτεθειμένος στον
αέρα για πολλή ώρα, καθώς καταστρέφεται μεγάλο μέρος της βιταμίνης C.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου