Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας τις δικές σας ελιές, εύκολα
και γρήγορα.Διαλέγετε ελιές που να είναι καθαρές, όχι ραντισμένες,
ολόκληρες, χωρίς χτυπήματα, στίγματα ή τρυπίτσες από δάκο.
Εύκολες
Παίρνετε πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών (είναι προτιμότερα
του μισού λίτρου), τα πλένετε και τα γεμίζετε με ελιές. Βάζετε νερό, αφήνοντας
τον λαιμό του μπουκαλιού άδειο. Ρίχνετε σε κάθε μπουκάλι 1 κ γ αλάτι χοντρό και
κλείνετε το καπάκι. Τ’ αφήνετε σε σκιερό και δροσερό μέρος περίπου 1,5-2 μήνες.
Τ’ ανοίγετε σιγά-σιγά, γιατί έχουν πίεση και πετάγονται. Ξεπλένετε τις ελιές με
άφθονο νερό και τις βάζετε σ’ ένα βαζάκι με λάδι.
Τσακιστές
Τσακιστές
Χρησιμοποιήστε πράσινες ελιές (άγουρες). Χτυπάτε μια -μια
τις ελιές με ένα σφυράκι ή πέτρα πάνω σ’ ένα ξύλο. Τις βάζετε σ’ ένα μπολ και
το γεμίζετε με νερό. Αλλάζετε κάθε μέρα το νερό. Ξεπικρίζουν πολύ πιο γρήγορα
από τις άλλες, καθώς με το τσάκισμα τους χάνουν και μέρος της πίκρας τους.
Ξυδάτες
Ξεπλένετε τις ελιές (κατά προτίμηση Καλαμών) τις στραγγίζετε
τις βάζετε σε βάζο ή δοχείο (με καπάκι) και γεμίζετε με νερό, που το αλλάζετε
κάθε 2-3 μέρες, μέχρι να ξεπικρίσουν (περίπου 15-20 ημέρες). Φτιάχνετε
άρμη, για κάθε 5 κιλά ελιές η αναλογία
είναι 5 λίτρα νερό, 500 γρ. αλάτι χονδρό, 100 γρ ξύδι. Ανακατεύετε καλά, προσθέτετε στο βάζο με τις ελιές και κλείνετε
με το καπάκι. Χρειάζονται περίπου 10-15 ημέρες να γίνουν.
Θρούμπες
Χρειάζεστε ελιές μαύρες μεγάλες και ώριμες. Τις βάζετε σ’
ένα καλάθι και ρίχνετε χοντρό αλάτι. Για κάθε κιλό ελιές χρειάζεστε 4 κ σ
χοντρό αλάτι. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε ακόμα και μυρωδικά της αρεσκείας
σας (ρίγανη, θρούμπι κ ά). Βάζετε επάνω στις ελιές ένα βάρος και κάτω από το
καλάθι μια λεκάνη για να τρέχουν τα υγρά τους. Ανακατεύετε τις ελιές κατά
διαστήματα. Πριν τις καταναλώσετε πρέπει να τις ξεπλύνετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου