Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Εορτολόγιο

- Απόστολος Φίλιππος
- Γρηγόριος ο  Παλαμάς
- Αρχίζει η 40ημερη νηστεία για τα Χριστούγεννα


- Αρχίζει η 40ημερη νηστεία για τα Χριστούγεννα 
Η 14η Νοεμβρίου, Αγίου Φιλίππου, είναι η τελευταία μέρα  πριν την 40ήμερη νηστεία των Χριστουγέννων και κατ' ευφημισμό στην λαϊκή παράδοση λέγεται μικρή αποκριά.

 Απόστολος Φίλιππος
Ήταν ένας από τους δώδεκα μαθητές και αποστόλους του Χριστού, που μάλιστα τον είχε καλέσει ο ίδιος ο Κύριος, όταν τον βρήκε στην Γαλιλαία, την γενέτειρά του. Αργότερα ο Φίλιππος έφερε σαν μαθητή και απόστολο και τον φίλο του Ναθαναήλ. Αγωνίστηκε με πολλή ζέση και με βοηθούς την αδελφή του και τον Βαρθολομαίο κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Πάρθους. Στην Ιεράπολη της Φρυγίας συναντήθηκε με τον απόστολο Ιωάννη τον Θεολόγο. Εκεί όμως συνελήφθη και μετά από πολλά μαρτύρια παρέδωσε το πνεύμα του το έτος 87 μ Χ  

Γρηγόριος ο  Παλαμάς
Γεννήθηκε στην Κων/πολη το 1296. Σπούδασε φιλοσοφία, ρητορική, λογική και θεολογία. Διακρίθηκε στην Κων/πόλη ως υπερασπιστής των δογμάτων της Ορθοδοξίας κι αργότερα εξελέγη επίσκοπος Θεσ/νίκης. Απολογητής του μοναχικού βίου πήγε στο Άγιον Όρος, όπου έγινε αρχηγός των Ησυχαστών. Εκοιμήθη το 1359. Η μνήμη του τιμάται στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα της Κοιμήσεώς του και την Β΄ Κυριακή της Σαρακοστής (Νηστειών).     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου