Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Εσπεριδοειδή: Τα «χρυσά φρούτα»

Η μεγάλη οικογένεια των εσπεριδοειδών απαριθμεί πολλά μέλη, πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, κίτρο, φράπα, περγαμόντο, κουμ-κουάτ, ενώ δεν είναι και απολύτως ξεκαθαρισμένο από πού μετανάστευσε και μας έφτασε εδώ. Η βιβλιογραφία λέει από την ανατολή και ειδικότερα από την Κίνα, ενώ εμείς Εσπερία (εξ ου και εσπεριδοειδή) θεωρούμε την δύση, τον τόπο που πάει ο ήλιος την εσπέρα, το βράδυ δηλαδή. Σ’ αυτό συνάδει και ο μύθος με τον Ηρακλή που πήγε να κλέψει τα «χρυσά μήλα» των Εσπερίδων, που γεωγραφικά εμείς τις τοποθετούμε κάπου στο Γιβραλτάρ. Από όπου όμως και να μας έχουν έρθει, αποτελούν ένα σίγουρο σύμμαχο υγείας και μια φυσική πηγή νεότητας και ευεξίας.
Θρεπτικά συστατικά Πλούσια σε βιταμίνη C προσφέρουν άμεση τόνωση στο ανοσοποιητικό σύστημα και όχι μόνο. Είναι η τάξη των φρούτων με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως β-καροτένιο, φολικό οξύ, φυτικές ίνες που μας προστατεύουν από τις διάφορες μορφές νεοπλασιών, αλλά και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Μην παραλείψουμε να αναφέρουμε τα εσπεριδοειδή και σαν πολύτιμους γαστρονομικούς θησαυρούς, είτε με την μορφή φρεσκοστυμμένου χυμού, λικέρ, μαρμελάδας, γλυκού του κουταλιού, εύγευστης σαλάτας, αρωματικού μυρωδικού σε γλυκά και σιρόπια, φρουί-γλασέ και τέλος εξαιρετικό άρτυμα σε κρέας ή ψάρι.
Αγορά Προτιμήστε φρούτα ελληνικής παραγωγής και αποφύγετε τα κερωμένα.
Η επιφάνεια τους πρέπει να είναι καθαρή, χωρίς αμυχές, λερώματα (σάπισμα) και σχισίματα. Τα φρεσκοκομμένα ξεχωρίζουν από το κοτσάνι και τα φύλλα τους που είναι πράσινα. Αν τα θέλετε για χυμό τα μικρότερα είναι πιο ζουμερά.
Συντήρηση Καταναλώστε τα όσο το δυνατόν πιο φρέσκα, καθώς όσο παραμένουν χάνουν μέρος των βιταμινών τους. Επειδή πάντα αυτό δεν είναι εφικτό, διατηρήστε τα σε μέρος δροσερό (θερμοκρασία δωματίου) για 2-3 εβδομάδες το πολύ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου