Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Εργατική πρωτομαγιά

Την 1η του Μάη του 1886, ταραχές ξεσπούν στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ, καθώς οι εργάτες κατεβαίνουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, διεκδικώντας την καθιέρωση του οκταώρου στην εργασία τους, με το περίφημο σύνθημα «Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ύπνος». Τρία χρόνια αργότερα, στις 20 Ιουλίου του 1889, σε ανάμνηση του γεγονότος, θα καθιερωθεί ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς, μετά από απόφαση της 2ης Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι.
Και στην χώρα μας η εργατική τάξη έχει να επιδείξει τους δικούς της αγώνες κατά την δεκαετία του 1880, με γνωστότερους αυτούς της Σύρου και του Λαυρίου. Ο πρώτος εορτασμός της εργατικής πρωτομαγιάς πραγματοποιείται στην Αθήνα το 1893, όπου περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ιστορική έχει μείνει η Πρωτομαγιά του 1944, καθώς οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν περισσότερους από 200 πατριώτες στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Στην Θεσσαλονίκη το 1936 σαράντα χιλιάδες περίπου καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Ξάνθης, της Δράμας και της Καβάλας συμμετείχαν σε απεργία την Πρωτομαγιά ζητώντας την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης. Σε απεργία αλληλεγγύης είχαν κατέβει και οι αυτοκινητιστές, Όμως και ο μεγάλος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος από την Εργατική Πρωτομαγιά του 1936 στην Θεσσαλονίκη, εμπνεύστηκε τον «Επιτάφιο», που αναφέρεται στον θρήνο και στο μοιρολόι μιας μάνας πάνω στο σκοτωμένο της παιδί και ενώ δίπλα της «βουίζουν» τα κύματα των διαδηλωτών-απεργών καπνεργατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου