Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Διατροφή για εξεταζόμενους

Λίγο από όλα θα έπρεπε να είναι το φαγητό που πρέπει να προτιμήσετε κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Επιστρατεύστε τη μαμά ή αν τα καταφέρνετε μαγειρεύστε και μόνοι σας. Το ταπεράκι πάντα στην πρώτη γραμμή του πυρός, βέβαια.
Η χλιδή του πρωινού ή φάτε σαν βασιλιάδες. Γαλατάκι προτείνουμε ή καφεδάκι (λίγο) αν εσείς το προτιμάτε,  φρεσκοστυμμένο χυμό φρούτων. Αβγά βραστά, ποσέ ή ομελέτα, δημητριακά, ψωμί ολικής άλεσης με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα, σπιτικό κέικ, φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα , μερικά από τα καλύτερα για πρωινό.
Δεκατιανό, όταν πεινάσετε. Τα φρούτα στην πρώτη γραμμή, αλλά και σπανακόπιτα, τυρόπιτα, μπάρα δημητριακών, τοστάκι, προτιμήστε με γαλοπούλα και τυρί λίγων λιπαρών, να κρατάμε και την γραμμή μας. 
Κυρίως γεύμα το μεσημεράκι όχι το απόγευμα. Τηρείτε σχολαστικά τις ώρες των γευμάτων. Κρέας, μοσχάρι (σίδηρος), χοιρινό, αρνί, κοτόπουλο, συκώτι (πάλι σίδηρος) που μπορεί να συνοδεύεται από ρύζι, ή πατάτες ή ζυμαρικά ή ψωμί.
Ψάρι, μεγάλο ή μικρό αλλά δυνατό, με ω3 λιπαρά. Όσπρια και ιδίως η φακή με το σίδηρό της που θα μας «δυναμώσει». Λαχανικά, που αφθονούν αυτή την εποχή, μπρόκολο, φασολάκια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, μπάμιες κ ά Απαραίτητη η σαλάτα,  μαρούλι με φρέσκο κρεμμυδάκι, αγγουροντοματοσαλάτα με ρίγανη, γιαουρτοσκόρδιο (όπως ακούγεται, τα έχει όλα μέσα). Εμπλουτίστε τις  σαλάτες σας με ελαιόλαδο και όχι σως, ενώ μπορείτε να προσθέσετε και κάποιο τυράκι (φέτα, γραβιέρα, παρμεζάνα). Οι ποσότητες των φαγητών πάντα λογικές και όχι υπερβολικές.
Απογευματινό, για να σπάσει την πείνα μέχρι το δείπνο. Φρούτα ή χυμούς, γιαουρτάκι ή ανθότυρο με μέλι, ξηρούς καρπούς κατά προτίμηση ανάλατους.
Δείπνο, όχι πολύ αργά και συνήθως επαναλαμβάνετε το φαγητό του μεσημεριανού, να μην κάνουμε και σπατάλες. Πριν τον ύπνο ένα ποτήρι ζεστό γαλατάκι με μέλι, αντί για ζάχαρη, θα βοηθήσει να ηρεμήσετε και να κοιμηθείτε σαν πουλάκια.
Εξυπακούεται ότι την προηγούμενη μέρα πριν τις εξετάσεις, η διατροφή πρέπει να είναι θρεπτική αλλά ελαφρά, ώστε να μην δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.
Κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα. Δεν χρειάζεται να κρυφτείτε για να φάτε «κανένα» γλυκάκι, όλα στο πρόγραμμα και στη ζωή μας είναι, αρκεί να μην φάτε όλο το ζαχαροπλαστείο, εξ ου και η φράση «ζαχαροπλάστης ήταν ο μπαμπάς σου;» παρελθόν γιατί μάλλον τον τρώμε και αυτόν μαζί. Σοβαρευόμαστε και τρώμε λίγα γλυκάκια, με λίγες θερμίδες και πολλή θρεπτική αξία, όπως χαλβά, μαύρη σοκολάτα, γιαούρτι ή ανθότυρο με μέλι ή μαρμελάδα, ζελέ, γλυκά του κουταλιού κλπ.
Και ερχόμαστε στα ντοκουμέντα. Νερό, νερό, νερό και μας πάει τρέχοντας σε όλα. Το νεράκι λοιπόν βοηθάει στην ενυδάτωση του οργανισμού, που βοηθάει στην συγκέντρωση, στην μνήμη, στην απόδοση μυαλού και εντέρου. Βοήθεια μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου