Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Πληροφορίες για τις Εκλογές

Σήμερα διεξάγονται οι Ευρωεκλογές και ο Β΄ γύρος των Αυτοδιοικητικών (Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών). Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 07:00 και θα ολοκληρωθεί στις 19:00.
Ποιοι ψηφίζουμε
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική και δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:
- Έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1996 ακόμα και αν δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους
- Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας.
- Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν
Πού θα ψηφίσουμε
Οι εκλογείς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Ο θεσμός του ετεροδημότη εκλογέα ισχύει για τις Ευρωεκλογές, ενώ  δεν ισχύει για τις Αυτοδιοικητικές. Όσοι, εκ παραδρομής, δεν συμπεριλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, αρκεί να λάβουν την ημέρα των εκλογών από τον εν λόγω Δήμο πιστοποιητικό εγγραφής στα Δημοτολόγια ή στα Μητρώα Αρρένων με την ένδειξη «Εκδίδεται αποκλειστικά για τις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 και 25ης Μαΐου 2014». Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους. Ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι γραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ψηφίζουν μόνο για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών και όχι των περιφερειακών.
Τι χρειάζεται για να ψηφίσουμε
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ακόμα και είναι «κομμένη» ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Σταυροί προτίμησης
Στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης σε υποψηφίους, διότι η ψηφοφορία είναι επαναληπτική μόνον ανάμεσα στους υποψηφίους των δυο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. Εάν ένας ψηφοφόρος σταυρώσει υποψηφίους, το ψηφοδέλτιο θα είναι έγκυρο, αλλά δεν θα ληφθούν υπόψη οι σταυροί προτίμησης. Αντιθέτως, στις ευρωεκλογές σταυρώνονται έως τέσσερεις υποψήφιοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου