Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Πληροφορίες για τις Εκλογές

Σήμερα διεξάγονται οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7:00 και θα ολοκληρωθεί στις 19:00.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:
- Έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1996 ακόμα και αν δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους
- Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας.
- Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν

Πού θα ψηφίσουμε
Οι εκλογείς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Δεν ισχύει  ο θεσμός του ετεροδημότη εκλογέα και συνεπώς οι πολίτες μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στον Δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.
Όσοι, εκ παραδρομής, δεν συμπεριλαμβάνονται στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του Δήμου στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι, αρκεί να λάβουν την ημέρα των εκλογών από τον εν λόγω Δήμο πιστοποιητικό εγγραφής στα Δημοτολόγια ή στα Μητρώα Αρρένων με την ένδειξη «Εκδίδεται αποκλειστικά για τις εκλογές της 18ης Μαΐου 2014 και 25ης Μαΐου 2014».

Τι χρειάζεται για να ψηφίσουμε
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σταυροί προτίμησης
- Για τις Δημοτικές Εκλογές ο αριθμός των σταυρών που μπορούμε να βάλουμε αναγράφεται πάνω στο ψηφοδέλτιο που θα μας δοθεί.
- Για τις Περιφερειακές Εκλογές ψηφίζουμε μόνο για τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Περιφερειακής Ενότητάς μας. Οι σταυροί που δικαιούμαστε κυμαίνονται από 1 έως 4 ανάλογα με το πόσοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι εκλέγονται στην περιοχή μας.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Εξαιρούνται:
- Όσοι έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους
- Όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας.
- Όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χλμ από το εκλογικό τους τμήμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου