Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Και η ψήφος πάει… στην μεγάλη οθόνη

Σε πολλές ταινίες του ελληνικού σινεμά ιδίως του παλιού, αναφέρονται οι εκλογικές αναμετρήσεις, με τον ιδιαίτερο εκρηκτικό χαρακτήρα και το ταπεραμέντο ψηφοφόρων και πολιτικών (βουλευτών, δημάρχων κλπ). Θα έλεγα μάλλον ότι αυτό  είναι και το κοινό σημείο σύγκλισης. Φώτα, κάλπη, πάμε λοιπόν…

«Θανασάκης ο  Πολιτευόμενος» (1953)
Ο Θανασάκης που τον υποδύεται ο Βύρωνας Πάλλης έχει πολιτικές βλέψεις στηριζόμενος στην πλάτη και στην τσέπη, του κουνιάδου του Ντίνου Ηλιόπουλου, «κρατάει» δε τους ψηφοφόρους του μέσα στην χούφτα του και όταν δεν καταφέρνει να εκλεγεί η εκπληκτική ατάκα του Ηλιόπουλου «Ε! Αμόλα τους να πάνε στα σπίτια τους!».

«Στουρνάρα 288» (1959)
Ο περίφημος βουλευτής Καλοχαρέτας που τον υποδύεται ο Απόστολος Αυδής, όχι πολύ γνωστός ηθοποιός που θα μπορούσε όμως να κάνει καριέρα πολιτικού, καθώς μοιράζει με τόση άνεση ψεύτικες υποσχέσεις και ρουσφέτια. «Ετελείωσε…»


Ζητείται ψεύτης» (1961)
Στον αντίποδα από τον Καλοχαρέτα ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Παντελής Ζερβός δεν είναι ικανός να πει ψέματα και χρειάζεται έναν επαγγελματία ψεύτη, τον ψευτοθόδωρο (Ντίνος Ηλιόπουλος) για να τον καλύπτει. «Ήταν ψηλός, μετρίου αναστήματος, παχουλός πολύ, προς το αδύνατο…»

«Ζητείται ψεύτης 2» (2010)
Και στην νέα έκδοση  της ταινίας με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλο, βλέπουμε ότι μέχρι και σήμερα το ψέμα αποτελεί «όπλο» του πολιτικού. «Θέλω να βγάλω δική μου εφημερίδα... τη Νέα Αλήθεια που θα συγκλονίσει τον κόσμο στις ψευτιές!».

«Υπάρχει και φιλότιμο» (1965)
Η κορωνίδα θα λέγαμε της πολιτικής «αναπαράστασης» καθώς εδώ εκτός του περίφημου βουλευτού Μαυρογιαλούρου που τον υποδύεται ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, εμπλέκεται και ο κομματάρχης Δ. Παπαγιανόπουλος, που δρα «ανεξέλεγκτα» πάνω στους ψηφοφόρους ενός χωριού. Χαρακτηριστική ατάκα «θα σας εξαφανίσομεν…» αντί «θα σας εξασφαλίσουμε» (η αλήθεια πάει μπροστά), και το γκάρισμα του γαϊδάρου η απάντηση, (έχουν και οι ψηφοφόροι φωνή). 

«Τζένη-Τζένη» (1966)
Και πάλι ο κομματάρχης Διονύσης Παπαγιανόπουλος δίνει ρεσιτάλ στις αλλαξοκ…στην εναλλαγή πολιτικών στρατοπέδων, (τι νομίζατε ότι ήθελα να πω), για να βοηθήσει τον μέλλοντα γαμπρό του Ανδρέα Μπάρκουλη και απλά και ξεκάθαρα νίπτει τας χείρας του, με την ατάκα «Μου έλεγε ο Γκόρτζος  και σας έλεγα».

Και τώρα περνάμε και σε γυναίκες υποψηφίους
«Κυρία Δήμαρχος (1960)
Η Γεωργία Βασιλειάδου και ο Βασίλης Αυλωνίτης, ταβερνιάρηδες και αιώνιοι αντίπαλοι γίνονται και πολιτικοί αντίπαλοι που αν και δεν «φουμέρνουν» φουμάρουν όλους εμάς.. «Όχι δεν θα αφήσουμε  τα χελιδόνια να μας κουτσουλάνε όλη μέρα, θα προσλάβουμε 4 να τα διώχνουν». Ευτυχώς την κάλπη σφράγισε ο έρωτας των παιδιών τους

«Βουλευτίνα» (1966)
Η «αιώνια» αρραβωνιασμένη Ρένα Βλαχοπούλου με τον υποψήφιο βουλευτή Αράπη (Σταύρος Ξενίδης), τον ασπρίζει και τον στέλνει αψήφιστο και αναλαμβάνοντας τα ηνία εκλέγεται η ίδια βουλευτίνα. «Πραγματική λαοθάλασσα οι ψηφοφόροι»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου