Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Πρωταπριλιά

Την πρώτη ημέρα του Απριλίου επικρατεί το έθιμο να λέμε αθώα ψεματάκια. Είναι ένα έθιμο που έχει έρθει από την Ευρώπη με δυο επικρατέστερες εκδοχές.
Η πρώτη αφορά τους Κέλτες, έναν λαό που σαν κύρια ασχολία είχαν το ψάρεμα. Ξεκινούσαν το ψάρεμα την 1η Απριλίου και επειδή πολλές φορές λόγω καιρού δεν έπιαναν ψάρια, αναγκάζονταν να πουν ψέματα.
Η δεύτερη εκδοχή μας έρχεται από την Γαλλία και τον 16ο αιώνα. Μέχρι το 1564 γιόρταζαν την πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου. Όταν εκείνη την χρονιά άλλαξε και μεταφέρθηκε την 1η Ιανουαρίου, ορισμένοι δεν το δέχθηκαν και συνέχιζαν να την γιορτάζουν την 1η Απριλίου και οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν. Το πείραγμα μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Στην Ελλάδα εκτός από τον σκωπτικό χαρακτήρα να «κοροϊδέψουμε» κάποιον, το θεωρούμε καλοτυχία και αντίθετα ο ξεγελασμένος θα έχει γρουσουζιά, ενώ σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας υπάρχουν ιδιαίτερες δοξασίες, όπως ο «ξεγελασμένος» αν είναι παντρεμένος  θα χηρέψει, ή θα χάσει χρήματα, ή θα έχει δυσκολίες στην ζωή του κ ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου