Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 27 Απριλίου 2014

1941: Πέθανε (αυτοκτόνησε) η Πηνελόπη Δέλτα συγγραφέας


Η Πηνελόπη Μπενάκη γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1874. Το 1895 σε ηλικία 21 ετών,  παντρεύεται τον Στέφανο Δέλτα. Τα περισσότερα κείμενα της είναι αυτοβιογραφικά, όπως «Οι πρώτες ενθυμήσεις», από τα παιδικά της χρόνια, «Ο Τρελαντώνης», από τον αδελφό της Αντώνη Μπενάκη, τις περιπέτειες του οποίου περιγράφει στο ομώνυμο βιβλίο αλλά και αργότερα «Οι αναμνήσεις», που περιγράφει τον πρώτο της έρωτα με τον Αντώνη Μαυροκορδάτο.  Μέσα από τα κείμενά της, δίνει στοιχεία για τον τρόπο ζωής της αστικής τάξης στο τέλος του 19ου αιώνα. Άλλα έργα της «Ρωμιοπούλες», «Τα μυστικά του βάλτου» που αναφέρεται σε τεκμηριωμένες μαρτυρίες μακεδονομάχων. Το κύκνειο άσμα της το οποίο μάλιστα κόβεται απότομα στην μέση μιας φράσης –υποθέτουμε ότι ήταν η 27η Απριλίου 1941, μέρα που αυτοδηλητηριάστηκε- αναφέρεται στην ιστορία της με τον Ίωνα Δραγούμη, που υπήρξε και ο δεύτερος ανεκπλήρωτος ερωτάς της.
Στο συγγραφικό της όμως έργο πρέπει να συμπεριληφθεί και η τεράστια αλληλογραφία που διατηρούσε με σημαντικές προσωπικότητες, Γιάννης Ψυχάρης, Αλέξανδρος Πάλλης, Κωστής Παλαμάς, Αργύρης Εφταλιώτης, Μανόλης Τριανταφυλλίδης, Στρατής Μυριβήλης, Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος κ ά. 
Πνεύμα ελεύθερο και ανεξάρτητο και μη μπορώντας να αντέξει στην συμφορά παίρνει δηλητήριο, την ημέρα που μπαίνουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα και εκπνέει πέντε μέρες αργότερα. Στον τάφο της, σύμφωνα με την επιθυμία της αναγράφεται η λέξη «Σιωπή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου