Η μαγειρίτσα το χαρακτηριστικό πιάτο για το
βράδυ μετά την Ανάσταση. Είναι μια ελαφριά σούπα με εντόσθια (συκωτάκια,
εντεράκια, γλυκάδια), λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, σέσκουλα), ρύζι και
ουσιαστικά το πρώτο αρτύσιμο γεύμα μετά από μια νηστεία σαράντα ημερών που
προετοιμάζει τον οργανισμό και το στομάχι για την γευστική κραιπάλη που
πρόκειται να ακολουθήσει την ημέρα του Πάσχα. Όμως η μαγειρίτσα ουσιαστικά
είναι και το φαγητό, όπου όλα τα μέρη του αρνιού ή του κατσικιού
χρησιμοποιούνται και δεν πετιέται τίποτα, όπως τα εντόσθια, ή ακόμα το κεφάλι
και τα ποδαράκια. Στα διάφορα μέρη της Ελλάδας έχουμε πολλές παραλλαγές,
τσιλίχουρδα στην Κέρκυρα, με συκωτάκια πουλιών, με θαλασσινά (καλαμάρια,
γαρίδες), με ή χωρίς αυγολέμονο, με ντομάτα και τέλος η χορτοφαγική ή
vegetarian, όπου αντί για συκωτάκια και εντόσθια προσθέτουμε μανιτάρια, ή
αγκινάρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου