Συνολικές προβολές σελίδας
Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012
Παρασκευή και 13
Αποφράδες μέρες και δεισιδαιμονίες
Οι αρχαίοι Αθηναίοι θεωρούσαν τις μέρες των Ανθεστηρίων αποφράδες γιατί, τότε καθώς πίστευαν, οι ψυχές των πεθαμένων έβγαιναν στον πάνω κόσμο. Στα Βυζάντιο τις αποφράδες ημέρες τις ονόμαζαν σεσημειωμένας.
Στον δυτικό κόσμο και ειδικότερα στις αγγλοσαξονικές, γαλλικές ή γερμανικές χώρες η Παρασκευή που πέφτει στις 13 του μήνα θεωρείται μια κακή μέρα, γρουσούζικη, αποφράδα, την ονομάζουν μάλιστα «paraskavedekatriaphobia» από τις ελληνικές λέξεις Παρασκευή, Δεκατρείς και Φοβία.
Παρασκευή έδωσε η Εύα τον απαγορευμένο καρπό στον Αδάμ, Παρασκευή έγινε η μεγάλη πλημμύρα της Βίβλου, Παρασκευή ήταν η καθιερωμένη μέρα εκτέλεσης κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη και τέλος Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός.
Οι Έλληνες θεωρούμε την Τρίτη αποφράδα ημέρα, καθώς Τρίτη ήταν η 29η Μαΐου 1453, που αλώθηκε η Κωνσταντινούπολη από τους Τούρκους, αλλά και Τρίτη και 13 Απριλίου 1204 αλώθηκε η βασιλεύουσα, από τους Σταυροφόρους.
Για τον αριθμό 13 υπάρχουν οι δοξασίες ότι ο Ιούδας ο Ισκαριώτης ήταν ο δέκατος τρίτος συνδαιτυμόνας στον Μυστικό Δείπνο, αλλά ήταν και ο δέκατος τρίτος μαθητής του Χριστού, Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης αναφέρεται στο θηρίο και τον Αντίχριστο, τα δύο δημιουργήματα του Διαβόλου. Ο αριθμός 13 φιγουράρει στην πιο κακότυχη κάρτα των ταρώ, τον θάνατο
Όλα αυτά οφείλονται μάλλον στην αμάθεια του λαού, στην απλοϊκότητα και την αφέλεια. Όσο όμως προχωρά η επιστήμη και ανεβαίνει το μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων, οι δεισιδαιμονίες και οι προλήψεις φαίνεται να χάνουν έδαφος και να χαρακτηρίζονται σαν γεγονότα άνευ σημασίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου