Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Άγιος Σπυρίδωνας


Ο Άγιος των Κερκυραίων !

Ο Άγιος Σπυρίδωνας γεννήθηκε το 270 μΧ και έζησε όλη του τη ζωή στην Κύπρο. Ήταν έγγαμος και είχε μια κόρη με το όνομα Ειρήνη. Εξασκούσε το επάγγελμα του κτηνοτρόφου ήταν ευσεβής, απλός, σεμνός, ταπεινός, και αγαπούσε τους συντοπίτες του.
Όταν χήρεψε αφοσιώθηκε στο Θεό. Η φήμη για το ήθος και την αγάπη του προς το Θεό εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σύντομα έγινε ποιμενάρχης με έδρα τη Τριμυθούντα της Κύπρου.

Ο Άγιος παρότι ποιμενάρχης δεν άλλαξε τον τρόπο ζωής του, εξακολούθησε να προσέχει τα ζώα μόνος του, ως βοσκός και να κάνει ασκητική ζωή. Ήταν ενάρετος και ιδιαίτερα ευσεβής σε όλη του την ζωή, η λαϊκή παράδοση κάνει λόγο για πολλά θαύματα, εν ζωή του Αγίου στη Κύπρο.

Ο Άγιος έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ Χ και πέθανε το 348 μ Χ σε ηλικία 78 ετών. Ετάφη στην Τριμυθούντα. Μετά την εκταφή του το σκήνωμα του βρέθηκε άφθαρτο και ολόκληρο. Το λείψανό του Αγίου έως και τον 7ο αιώνα παρέμενε στη Κύπρο, αργότερα το πήραν στην Πόλη (Κων/πολη) και το 1456μχ κατέληξε στον τόπο που βρίσκεται και αναπαύεται και τώρα δηλαδή στη Κέρκυρα.

Είναι πολιούχος του νησιού της Κέρκυρας ενώ δεν έζησε καθόλου ως θνητός στο νησί. Η 12η Δεκεμβρίου ημέρα της γιορτής του Αγίου είναι ημέρα αργίας για τους Κερκυραίους που τρέφουν ιδιαίτερο σεβασμό στον πολιούχο τους. Αλλά και στη Κύπρο τιμάται ιδιαίτερα και πολλοί είναι οι ναοί που είναι αφιερωμένοι σε αυτόν, μάλιστα από τη σχολική χρονιά 2008 πολλά σχολεία έχουν ως επίσημη αργία τη 12η Δεκεμβρίου.

Το ιερό λείψανο του Αγίου φυλάσσεται στον ναό που φέρει και το όνομα του στη Κέρκυρα, σε λείψανο-θήκη από ασήμι που κατασκευάστηκε στη Βιέννη το 1867 και τοποθετείτε όρθιο έξω από τη κρύπτη του, μέσα στον ναό, 5 φορές το χρόνο, ενώ λιτανεύει 4 φορές το χρόνο.
1. 11-13 Δεκεμβρίου όπου είναι και η γιορτή του Αγίου.
2. Από Μεγάλο Σάββατο έως και Τρίτη του Πάσχα θαύμα του Αγίου (έσωσε το νησί από τη πείνα)
3. Από 11-13 Αυγούστου θαύμα του Αγίου (1716 διάσωση της πόλης από Τουρκική επιδρομή )
4. 1η Κυριακή του Νοεμβρίου θαύμα του Αγίου (1673 οριστικό διωγμό της πανώλης από το νησί )
5. Τη Κυριακή των Βαΐων θαύμα του Αγίου (1630 σώζει 1η φορά το νησί από επιδημία πανώλης και έναρξη δρώμενων (εκδηλώσεων) για τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα).

Οι πιστοί προσκυνούν τα πόδια του Αγίου που είναι ντυμένα με βελούδινο πορφυρό έντονα χρυσοκέντητο ύφασμα. Ο θρύλος λέει ότι τα βράδια ο Άγιος περπατάει κοντά στη θάλασσα, ακούει τις προσευχές των πιστών και συχνά βρίσκουν φύκια κολλημένα στα πέλματα του, από τα βελούδινα παπούτσια του Αγίου Σπυρίδωνα φτιάχνονται τα φυλαχτά, τα οποία δίνουν οι κληρικοί του ναού σε όποιον ζητήσει μετά το προσκύνημα.Τα βελούδινα παπούτσια του Αγίου αλλάζονται κάθε χρόνο λίγο πριν τη γιορτή του.

Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, είναι φτιαγμένη από συνεισφορές των Κερκυραίων και είναι χτισμένη πάνω σε ερείπια μιας παλαιότερης εκκλησίας, στη κεντρική αγορά. Η ολοκλήρωση του ναού έγινε το 1589, είναι βασιλικού ρυθμού, απλή και στο εσωτερικό της οροφής απεικονίζονται ζωγραφισμένα επιβλητικά τα θαύματα του Αγίου ενώ το σκηνικό συμπληρώνουν χρυσά και ασημένια πολυκάντηλα που κρέμονται από την οροφή με συρματόσκοινα και αλυσίδες και είναι αφιερώματα των πιστών.

Έχει πραγματικά ενδιαφέρων να βρεθεί κανείς στη Κέρκυρα μια από τις 4 φορές που ο Άγιος λιτανεύει στα στενά σοκάκια του νησιού, με συνοδεία όλων των φιλαρμονικών του νησιού (μπάντες), πλήθος Κερκυραίων και να παρακολουθήσει από κοντά την ευλάβεια το σεβασμό και τη κατάνυξη που τρέφουν οι ντόπιοι αλλά και οι χιλιάδες ξένοι επισκέπτες στον Άγιο Σπυρίδωνα. Οι λιτανείες πραγματοποιούνται: 12 Δεκεμβρίου, 11 Αυγούστου, Κυριακή των Βαΐων, και Μεγάλο Σάββατο πρωί, μετά τη πρώτη Ανάσταση

Κ. Καψοκαβάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου