Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Άγιος Νικόλαος, επίσκοπος Μύρων, προστάτης των ναυτικών


Γεννήθηκε στην Λυκία της Μικράς Ασίας το έτος 300 μ Χ περίπου, από γονείς πλούσιους και ευγενείς. Αφοσιώθηκε στα θεία από πολύ νεαρή ηλικία, πήγε προσκυνητής στα Ιεροσόλυμα και νεαρός ακόμη έγινε κληρικός και αργότερα ανέβηκε στον επισκοπικό θρόνο των Μυρέων της Λυκίας.

Η εποχή αυτή ήταν δύσκολη για την εκκλησία, εξ αιτίας των διωγμών του Διοκλητιανού και του Μαξιμιανού. Τα βάσανα που υπέφερε για τον Χριστό είναι απερίγραπτα. Καταδιώχθηκε, βασανίστηκε, εξορίστηκε και φυλακίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με θάρρος όμως και τόλμη μεγάλη, εμψύχωνε πάντα τους καταδιωκόμενους χριστιανούς. Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος έγινε αυτοκράτορας, και ανακήρυξε ως επίσημη θρησκεία του κράτους τον χριστιανισμό, τον ελευθέρωσε με πολλούς άλλους χριστιανούς.

Στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο έλαβε μέρος και με ακατανίκητα επιχειρήματα προσέβαλε την διδασκαλία του Αρείου. Ίδρυσε ακόμα πολλά νοσοκομεία και άλλα φιλανθρωπικά καταστήματα κι ανέπτυξε γενικά έξοχη και πλούσια φιλανθρωπική δράση.

Για τα πολλά θαύματα του ονομάζεται θαυματουργός και επειδή τα περισσότερα θαύματά του αναφέρονται σε ναυτικούς, καθώς τον επικαλούνταν σε κάθε τους κίνδυνο, θεωρείται προστάτης των ναυτικών. Ακόμα ονομάζεται και μυροβλύτης, γιατί καθώς λέει η παράδοση από τα ιερά λείψανά του έβγαινε μύρο. Εκοιμήθη στις 6 Δεκεμβρίου 343, οπότε και η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου