Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ρόζα Εσκενάζι


Η Σάρα Σκενάζι όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από γονείς Ισπανοεβραίους. Η ακριβής ημερομηνία γέννησής της δεν είναι γνωστή, εικάζεται μεταξύ των ετών 1890-1895.

Το 1900 η οικογένεια θα μετακομίσει στην Θεσσαλονίκη. Από πολύ μικρή ηλικία, παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς της, η Ρόζα εμφανίζεται σαν χορεύτρια σε θέατρα και κέντρα διασκέδασης και λίγο αργότερα αρχίζει να τραγουδάει.

Στα μέσα της δεκαετίας του ‘20 κατεβαίνει στην Αθήνα και αρχίζει να τραγουδά στα στέκια της προσφυγιάς, ελληνικά, τούρκικα και αρμένικα τραγούδια. Εκεί θα την «ανακαλύψει» ο Παναγιώτης Τούντας και θα την βοηθήσει να ηχογραφήσει τα πρώτα της τραγούδια.

Η αηδονόλαλη Ρόζα, έχει ένα μεγάλο ρεπερτόριο τραγουδιών από δημοτικά μέχρι ρεμπέτικα. Στα χρόνια του μεσοπολέμου θεωρείται η καλύτερη τραγουδίστρια και η πρώτη γυναίκα τραγουδίστρια που εμφανίζεται στο πάλκο.

Θα ηχογραφήσει πάνω από 400 δίσκους και θα εμφανιστεί στα καλύτερα κέντρα της Ελλάδας αλλά και του κόσμου ολόκληρου, όπου ταξιδεύει και ψυχαγωγεί τους ξενιτεμένους Έλληνες.

Μερικά από τα τραγούδια της: «Δημητρούλα», «Χαρικλάκι», «Τα κεριά τα σπαρματσέτα», «Κάτω στα λεμονάδικα», «Μου ‘χεις πάρει το μυαλό», «Μαρικάκι μου», «Μπαμπέσα», «Πατρινιά», «Τζιβαέρι» κά.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, μένει απομονωμένη στο σπίτι της στην Κηπούπολη, καθώς πάσχει από άνοια. Ο θρύλος του ελληνικού τραγουδιού, θα αφήσει την τελευταία της πνοή στις 2 Δεκεμβρίου του 1980.

Χάρης Κόντος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου