Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

AIDS: Η σύγχρονη μάστιγα


Η 1η Δεκεμβρίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που καταγράφηκαν οι πρώτες περιπτώσεις ευκαιριακών λοιμώξεων και νεοπλασμάτων που οδήγησαν το 1982 στον ορισμό του Συνδρόμου της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS), αλλά και της ταυτοποίησης αργότερα του ιού ΗΙV (Human Immunodeficiency Virus), που αποτελεί τον αιτιολογικό παράγοντα του συνδρόμου.

Η λοίμωξη από τον ΗΙV εξακολουθεί να αποτελεί παγκοσμίως ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς οι αριθμοί παρουσιάζονται αμείλικτοι.
Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο φέρουν τον ιό του AIDS, μεταξύ των οποίων 2, 5 εκατομμύρια είναι παιδιά. 20 εκατομμύρια θάνατοι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, ενώ αναμένεται μέχρι το 2015 οι θάνατοι να ανέλθουν στα 60 εκατομύρια

Η Αφρική είναι η ήπειρος που πλήττεται περισσότερο και καθώς μαστίζεται και από την φτώχεια, υπάρχει ελλιπής ενημέρωση και υγειονομική περίθαλψη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ το 12% του πληθυσμού στην υποσαχάρια Αφρική είναι οροθετικοί, ήτοι 24, 5 εκατομμύρια φορέων του ιού ζουν στην υποσαχάρια Αφρική. Από τα 3 εκατομμύρια θανάτους που καταγράφηκαν το 2008 παγκοσμίως από το AIDS, 2,2 εκατομμύρια σημειώθηκαν εκεί, δηλαδή τρεις στους τέσσερεις θανάτους.

Στην Ελλάδα από την δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 9.000 κρούσματα, με ποσοστό 450 νέα κρούσματα τον χρόνο. Στους φορείς αυτούς πρέπει να προστεθούν άλλα 2.000 περίπου άτομα ή και περισσότερα, που ενώ είναι φορείς του ιού δεν το γνωρίζουν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) η σεξουαλική επαφή είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού, με ποσοστό 47,1% να αποτελείται από άνδρες που προσβλήθηκαν μέσω ομοφυλοφιλικών σεξουαλικών επαφών και 24, 2% μέσω ετεροφυλικού σεξ.
Η ηλικία των νοσούντων ανδρών κυμαίνεται ανάμεσα στα 30-34 χρόνια και των γυναικών 35-39 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου