Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

969:Πέθανε (δολοφονήθηκε) ο Νικηφόρος Φωκάς, αυτοκράτορας του Βυζαντίου


Γεννήθηκε το 912 και ήταν γιος του στρατηγού Βάρδα Φωκά. Από πολύ νέος ακολούθησε το στρατιωτικό στάδιο, φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του στρατηγού. Ανακηρύχτηκε αυτοκράτορας το 963 μετά τον θάνατο του Ρωμανού Β΄ . Πολέμησε εναντίον των Αράβων, καταφέρνοντας να τους διώξει από την Κιλικία, να κατακτήσει πολλές πόλεις της Συρίας και να απελευθερώσει την Κύπρο. Με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις του όμως δυσαρέστησε τους πλούσιους γαιοκτήμονες, τους μοναχούς και τον κλήρο. Στις 11 Δεκεμβρίου του 969, έγινε συνομωσία εναντίον του και δολοφονήθηκε από τον ανιψιό του Ιωάννη Τσιμισκή και την γυναίκα του Θεοφανώ.

1843: Γεννήθηκε στο Κάουσταλ της Γερμανίας, ο μικροβιολόγος Ρόμπερτ Κοχ που ανακάλυψε το μικρόβιο της φυματίωσης, που έχει και το όνομά του βάκιλος του Κοχ

1922: Γεννήθηκε ο λαϊκός τραγουδιστής Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Η καταγωγή του ήταν από την Κάρυστο της Εύβοιας. Γεννήθηκε σε μια φτωχική γειτονιά στο Περιστέρι στην οδό Μυκηνών 5 και το πρώτο του κρεβάτι ήταν μια ξύλινη σκάφη. Μέσα σ’ αυτήν τον ξεγέννησε η μάνα του και μάλιστα έκοψε τον ομφάλιο λώρο με τα δόντια της. Η μοναχοκόρη της η δεκατριάχρονη Κονδυλιώ, που παρευρίσκεται στην γέννα, έβγαλε νερό από το πηγάδι της αυλής το ζέστανε και έπλυνε το νεογέννητο. Το σκούπισε και το τύλιξε σε μια κουβέρτα. Το στερνοπούλι της οκταμελούς οικογένειας του Ιωάννη και της Τασώς, ο Γρηγοράτσης όπως τον αποκαλούσε η μάνα του, έμελε να γίνει ο μέγας Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο «Σερ» του λαϊκού μας τραγουδιού, η φωνή της Ελλάδας.

1973: Ο καθηγητής της αρχαιολογίας Σπύρος Μαρινάτος επισημαίνει σε ανακοίνωσή του την μεγάλη σημασία των αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή του Ακρωτηρίου της Θήρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου