Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

1944: «Δεκεμβριανά»


Με τον όρο Δεκεμβριανά, χαρακτηρίζεται η περίοδος των 33 ημερών από τον Δεκέμβριο του 1944 έως τον Ιανουάριο του 1945, των αιματηρών συγκρούσεων που έλαβαν χώρα στην Αθήνα. Την αφορμή αποτέλεσε το γεγονός της εξαίρεσης του αφοπλισμού της Γ΄ Ελληνικής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου, έναντι των άλλων αντάρτικων ομάδων. Ακολουθεί η παραίτηση των εαμιτών υπουργών από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Γεωργίου Παπανδρέου και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 3 Δεκεμβρίου του ’44 στο Σύνταγμα, που δίνουν το έναυσμα των γεγονότων.

1912: Η ναυμαχία της Έλλης
(Διαβάστε κατηγορία Ιστορία)

1919: Πέθανε ο Γάλλος ζωγράφος Πιέρ Ωγκίστ Ρενουάρ

1947: Το έργο του Τένεσι Ουϊλιαμς «Λεωφορείο ο πόθος» (Α streetcar named Desire) κάνει πρεμιέρα στην Νέα Υόρκη, σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο 24χρονος τότε Μάρλον Μπράντο στον ρόλο του Στάνλεϊ Κοβάλσκι και η Τζέσικα Τάντι ως Μπλανς Ντιμπουά. Η πολύ πετυχημένη παράσταση, θα κατεβάσει αυλαία 2 χρόνια μετά, ενώ θα κερδίσει 2 βραβεία Τόνι.

1967: Ο Δρ Κρίστιαν Μπάρναρντ επιχειρεί την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στο Κέιπ Τάουν

1984: Ο Κάρολος Παπούλιας είναι ο πρώτος έλληνας υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται τα Τίρανα, μετά την άρση του εμπολέμου, που διήρκεσε 40 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου