Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

1896: Πέθανε, Άλφρεντ Νομπέλ που θέσπισε τα βραβεία Νόμπελ


O Σουηδός χημικός και επιχειρηματίας Alfred Nobel, έκανε πολλές εφευρέσεις σπουδαιότερες από τις οποίες είναι η δυναμίτιδα και η άκαπνη πυρίτιδα. Από τις εφευρέσεις και τα πολλά εργοστάσια εκρηκτικών υλών, που είχε στην Σουηδία, στην Γερμανία, στην Ιταλία και στην Γαλλία, έγινε πολύ πλούσιος. Όταν πέθανε το 1896, με την διαθήκη του άφησε κληροδότημα με την εντολή να δίνονται από τους τόκους του κάθε χρόνο 5 βραβεία, Φυσικής, Χημείας, Ιατρικής, Λογοτεχνίας και Ειρήνης. Από το 1968 θεσμοθετήθηκε και η απονομή βραβείου για τις οικονομικές επιστήμες. Τα βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε μεγάλους επιστήμονες και άτομα γενικά, που ανεξάρτητα από φυλή και θρήσκευμα προσέφεραν στην ανθρωπότητα κατά το προηγούμενο έτος τις μεγαλύτερες υπηρεσίες με το επιστημονικό τους έργο, για την συναδέλφωση των λαών και την ειρήνη.

1893: Η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση και ο Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στην Βουλή: «Δυστυχώς επτωχεύσαμε»

1901: Απονεμήθηκαν τα πρώτα βραβεία Νόμπελ
Τα πρώτα βραβεία Νομπέλ δόθηκαν το 1901 και αυτοί που τιμήθηκαν εκείνη την χρονιά ήταν ο Γάλλος Ρενέ Φρανσουά Συλύ Πρυντόμ (Λογοτεχνία), ο Γερμανός Βίλχελμ Κόνραντ Ραίντγκεν (Φυσική), ο Ολλανδός Γιάκομπους Βαν Χοφφ (Χημεία) και ο Γερμανός Έμιλ Άντολφ Φον Μπέρινγκ (Ιατρική).

1936: Πέθανε ο Ιταλός θεατρικός συγγραφέας Λουίτζι Πιραντέλο, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1934. Έργο του: «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα».

1957: Η Γενική Σύνοδος του ΟΗΕ αποφαίνεται υπέρ της αυτοδιάθεσης της Κύπρου

1991: Στην σύνοδο κορυφής της ΕΟΚ στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας υπογράφεται η ομώνυμη συνθήκη, που προβλέπει κοινό νόμισμα και κοινή αμυντική πολιτική μέχρι το τέλος του 1999.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου