Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

1984: Πέθανε από καρκίνο των πνευμόνων ο ηθοποιός Μάνος Κατράκης


Γεννήθηκε στο Καστέλι Κισσάμου της Κρήτης, στις 14 Αυγούστου 1908, μεγάλωσε όμως στην Αθήνα, καθώς μετακομίσουν οικογενειακώς για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Πρωτοεμφανίζεται στο θέατρο το 1927. Συμμετέχει σε μεγάλες παραστάσεις και το 1955 ίδρυσε το «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο». Λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων εξορίστηκε στην Ικαρία, στην Μακρόνησο και τον Αϊ-Στράτη.
Αξιόλογες ερμηνείες του. Ταινίες: «Μαγική πόλη» (1954), «Συνοικία το όνειρο» (1961), «Ηλέκτρα» (1962), «Τα κόκκινα φανάρια», (1963), «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» (1964), «Κονσέρτο για πολυβόλα», «Ορατότης Μηδέν» (1970), «Αντάρτες των πόλεων» (1972), «Η δίκη των δικαστών» (1974), «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» (1980) και το κύκνειο άσμα του «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984).
Θεατρικές παραστάσεις: «Φθινοπωρινή ιστορία», «Οθέλλος», «Δον Κιχώτης», στην Επίδαυρο «Οιδίποδας τύραννο» (1973), «Προμηθέας δεσμώτη» (1974).
Τέλος οι αναγνώσεις λογοτεχνικών κειμένων, σε εκδηλώσεις που συμμετείχε, παραμένουν κλασικές και ανεπανάληπτες. Σύζυγός του ήταν η Λίντα Άλμα.

31 π Χ: Η ναυμαχία στο Άκτιο
Το Άκτιο είναι χερσόνησος στο ΒΔ άκρο της Ακαρνανίας, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, λίγο πιο πέρα από την πόλη της Πρέβεζας. Εδώ διεξήχθη η περίφημη ναυμαχία ανάμεσα στον Γάϊο Οκτάβιο και των Μάρκο Αντώνιο, για την διεκδίκηση του ρωμαίικου θρόνου, μετά την δολοφονία του Καίσαρα. Παρ’ ότι ο Αντώνιος υποστηριζόταν από το ναυτικό της Κλεοπάτρας, ηττήθηκε από τον Οκτάβιο, που πλέον έγινε κυρίαρχος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

1822: ΟΙ κάτοικοι του Σουλίου έπειτα από συμφωνία με τους Τούρκους εγκαταλείπουν τα χωριά τους και καταφεύγουν στα Επτάνησα

1829: Υπογράφεται η συνθήκη της Αδριανούπολης, από τον Ρώσο στρατηγό Δίβιτς και εκπροσώπους της Υψηλής Πύλης, βάσει της οποίας τερματίζεται ο ρωσοτουρκικός πόλεμος και αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Ελλάδος.

1866: Ξεσπάει η κρητική επανάσταση, εναντίον της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
θα διαρκέσει έως το 1869, χωρίς όμως επιτυχία.

1877: Πέθανε ο αγωνιστής –μπουρλοτιέρης της Ελληνικής επανάστασης και πολιτικός Κωνσταντίνος Κανάρης (Διαβάστε κατηγορία Αφιερώματα)

1937: Πέθανε ο Γάλλος βαρώνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν, βάσει των ενεργειών του οποίου αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί αγώνες το 1896
Γεννήθηκε το 1862. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και ασχολήθηκε με τα παιδαγωγικά. Υποστήριξε την εισαγωγή της γυμναστικής στα σχολεία. Μανιώδης φίλος του κλασσικού αθλητισμού, υπήρξε ο εισηγητής και ο θερμός υποστηρικτής της ιδέας για την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων, που έγιναν για πρώτη φορά το 1896 στην Αθήνα. Ακόμα υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της διεθνούς οργανωτικής επιτροπής των ολυμπιακών αγώνων.

1945: Λήγει ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος μετά την παράδοση της Ιαπωνίας. Η επίσημη τελετή της παράδοσης πραγματοποιείται στο πολεμικό πλοίο "Μιζούρι", στα ανοιχτά του κόλπου του Τόκιο

2003: Πέθανε ο Νοτιοαφρικανός χειρουργός Κρίστιαν Μπάρναρντ, που πραγματοποίησε την πρώτη εγχείρηση καρδιάς το 1967

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου