Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

1785: Οι Αμερικανοί επιλέγουν το δολάριο ως νομισματική τους μονάδα


Έχει κυκλοφορήσει από τότε άλλοτε σαν αργυρό, άλλοτε χρυσό και τελικώς επικράτησε το χάρτινο σαν πρακτικότερο. Η αξία του είναι ονοματική και η περιεκτικότητα του σε χρυσό κανονίζεται από το Κογκρέσο. Το 1936 ο Ρούσβελτ όρισε την περιεκτικότητα σου σε χρυσό σε 59,06%. Υποδιαιρείται σε 100 σεντς. Κυκλοφορούν τραπεζογραμμάτια των 1, 5, 10, 20, 100, 500 κλπ δολαρίων, καθώς και κέρματα σε σεντς. Συμβολίζεται με το σύμβολο $ . Το S είναι νόμισμα παλαιό και το || (δίστηλο) οι στήλες του Ηρακλέους. Μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο απέκτησε μεγάλη ισχύ και είναι βάση των διεθνών συναλλαγών

1827: Η συνθήκη του Λονδίνου
Μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και επίμονες προσπάθειες υπογράφτηκε στο Λονδίνο η ομώνυμη συνθήκη, από τους αντιπροσώπους της Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας. Με την συνθήκη, που αποτελεί επανάληψη του πρωτοκόλλου της Πετρούπολης, οι Μεγάλες δυνάμεις αυτές ανέλαβαν να επιβάλλουν ανακωχή μεταξύ της Ελλάδας, που αγωνιζόταν για την ελευθερία της και της Τουρκίας, με σκοπό ν’ αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την ειρηνική λύση του προβλήματος. Το περιεχόμενο της συνθήκης ανακοινώθηκε στις δυο αντιμαχόμενες παρατάξεις. Οι Έλληνες δέχθηκαν, ενώ η Τουρκία απέρριψε το διάβημα.

1885: Ο πρώτος εμβολιασμός κατά της λύσσας
Ο Γάλλος Χημικός Λουϊ Παστέρ ανακάλυψε ότι οι οργανισμοί των ζώων γίνονται απρόσβλητοι από μολυσματικές αρρώστιες, αν εμβολιαστούν με εξασθενημένες καλλιέργειες μικροβίων, που τις προκαλούν. Την μέθοδο αυτή την εφάρμοσε πρώτα εναντίον της χολέρας των ορνίθων, έπειτα του άνθρακα των ζώων και τέλος στις 6 Ιουλίου του 1885 πραγματοποίησε τον πρώτο εμβολιασμό κατά της λύσσας, πετυχαίνοντας την θεραπεία της πριν εκδηλωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου