Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

"Έχω και αμάξι, πάμε διακοπές;"


Προτού ξεκινήσουμε το ταξίδι μας επισκεπτόμαστε το συνεργείο αυτοκινήτων, για να ελέγξουμε την καλή κατάσταση της μηχανής και των ελαστικών. Αν ταξιδέψουμε σε μακρινά μέρη, καλό είναι να γίνει αλλαγή λαδιών αν χρειάζεται και εξυπακούεται ότι γεμίζουμε το ρεζερβουάρ με βενζίνη.

Ελέγχουμε τα χαρτιά του αυτοκινήτου (μην τυχόν έχουν λήξει) την άδεια κυκλοφορίας, το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας, το χαρτί του ΚΤΕΟ, το δίπλωμά μας (αν είμαστε πάνω από 65 ετών χρειάζεται διαδοχικές ανανεώσεις κάθε 3 χρόνια), το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και τα τηλέφωνα της ασφαλιστικής μας εταιρείας. Απαραιτήτως πρέπει να έχουμε όλα αυτά τα χαρτιά μαζί μας στο ταξίδι.

Το φαρμακείο του αυτοκινήτου
Ελέγξετε τις ημερομηνίες λήξεως των φαρμάκων που υπάρχουν και ανανεώστε τα αν έχουν λήξει. Φροντίστε να υπάρχουν (αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας) βαμβάκι, αποστειρωμένες γάζες, αιμοστατικοί επίδεσμοι, λευκοπλάστ, οξυζενέ, αντισηπτικό, αντισταμινικά, (ενέσιμες κορτιζόνες, κορτιζονούχα αλοιφή, για την αντιμετώπιση αλλεργικών αντιδράσεων ή κνησμού σε περίπτωση δήγματος εντόμων). Ακόμα ένα απλό αντιπυρετικό-αναλγητικό φάρμακο, σκευάσματα κατά της ναυτίας, της διάρροιας και του εμετού. Εξυπακούεται ότι έχετε μαζί σας τα δικά σας φάρμακα, με έξτρα ποσότητες (μην τυχόν και δεν υπάρχουν εκεί που πηγαίνετε διακοπές), την συνταγή του γιατρού σας και τέλος τα βιβλιάρια υγείας. Φροντίστε το φαρμακείο του αυτοκινήτου να είναι εύκολα προσβάσιμο και προστατευμένο από την ζέστη και τον ήλιο, για να μην χαλάσουν τα φάρμακα.

Σε πολλά αυτοκίνητα υπάρχει πλέον πλοηγός οδήγησης, αν όχι φροντίστε να έχετε οδικούς χάρτες και τοπικούς χάρτες των περιοχών που πρόκειται να επισκεφτείτε.

Είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας, νωρίς το πρωί, που έχει δροσιά, ο οδηγός είναι ξεκούραστος και γενικά έχουμε όλη την ημέρα μπροστά μας. Καλόν είναι να υπάρχει και κάποιος άλλος οδηγός που θα μπορούσαν να εναλλάσσονται στην οδήγηση, ιδίως σε μακρινά ταξίδια. Εάν συνταξιδεύουμε και με άλλα άτομα με αυτοκίνητα, κρατάμε συχνή επαφή μέσω κινητών.

Δε βάζουμε στο αυτοκίνητο περισσότερα άτομα απ’ ότι γράφει η άδεια κυκλοφορίας του, όπως και δεν το παραγεμίζουμε με μπαγκάζια και ιδιαιτέρως φορτωμένα στην σκάρα του. Φοράμε ΠΑΝΤΑ τις ζώνες ασφαλείας και αν υπάρχουν μικρά παιδιά πρέπει να ταξιδεύουν στα πίσω καθίσματα και αν είναι πολύ μικρά πρέπει να κάθονται στο ειδικό καθισματάκι και κάποιος μεγάλος να κάθεται δίπλα τους να τα επιτηρεί.

Ο οδηγός απαγορεύεται να καταναλώνει αλκοόλ καθ’ όλη την διάρκεια του ταξιδιού.
Κάνουμε συχνές στάσεις για να ξεμουδιάσουμε και να ξεκουραστούμε.
Μέσα στο αυτοκίνητο κατά την διάρκεια του ταξιδιού, δεν μαλώνουμε, δεν φωνάζουμε και δεν αποσπούμε την προσοχή του οδηγού.

Ακολουθούμε τις οδηγίες των τροχονόμων και των οδικών πινακίδων, δεν υπερβαίνουμε το όριο ταχύτητας, δεν κάνουμε άσκοπα προσπεράσματα και τέλος σεβόμαστε τους άλλους οδηγούς αυτοκινήτων και μηχανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου