Συνολικές προβολές σελίδας
Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010
1988: Πέθανε χτυπημένος από την επάρατη νόσο, ο τραγουδιστής Τώνης Μαρούδας.
Γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου του 1920 στην Πάτρα. Μένοντας από πολύ μικρή ηλικία ορφανός από πατέρα, αναγκάζεται αν βγει στην βιοπάλη για τα προς το ζην. Εργάζεται σαν βοηθός συμβολαιογραφείο, σαν εργάτης στην ΔΕΗ κ ά. Ταυτόχρονα όμως επειδή του αρέσει το τραγούδι παίρνει μαθήματα κιθάρας και στα δεκάξι του χρόνια φτιάχνει το συγκρότημα «Άσπρα πουλιά» πραγματοποιώντας εμφανίσεις στην Πάτρα. Στα 18 του χρόνια έρχεται στην Αθήνα και αρχίζει να ασχολείται επαγγελματικά με το τραγούδι, με εμφανίσεις στις χαβάγιες και στην κατοχή στην περίφημη «Μάνδρα» του Αττίκ. Το 1939 βγάζει τον πρώτο του δίσκο, ενώ το 1948 με την ηχογράφηση του αρχοντορεμπέτικου «Το τραμ το τελευταίο» κάνει το μεγάλο μπαμ. Η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη και η σπάνια βελούδινη φωνή του σφραγίζει την εποχή του με τραγούδια ρομαντικά και νοσταλγικά. Αποκορύφωμα όταν τραγουδάει με την Σοφία Λόρεν το τραγούδι του Τάκη Μωράκη «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη» στην ταινία «Το παιδί και το δελφίνι». Ο δίσκος πουλάει πάνω από 2.500.000 αντίτυπα παγκοσμίως. Συνεργάζεται με όλους τους μεγάλους συνθέτες της εποχής του, Γιάννη Βέλλα, Ανδρέα Χατζηαποστόλου, Γιώργο Μουζάκη, Τάκη Μωράκη, Κώστα Καπνίση κ ά ενώ γράφει και δικά του τραγούδια. «Εγώ θα κόψω το κρασί», «Δεν φταις εσύ», «Απόψε φίλα με», «Όνειρα», «Γελάς», «Η βάρκα γύρισε μόνη», «Λίγες καρδιές ακόμα αγαπούνε», «Βρε, ζωή παλιομπαμπέσα», «Μάτια καστανά», «Το σπουργιτάκι», «Άρχισαν τα όργανα», μερικές από τις επιτυχίες του.
Το 1961 παίρνει το Δ΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Γεράματα» Συμμετέχει ακόμα και σε ελληνικές ταινίες. Χαρακτηριστική η εμφάνισή του στην ταινία του ’53 «Σάντα τσικίτα» με τον Λογοθετίδη και την Λιβικού, όπου ερμηνεύει το τραγούδι «Άρχισαν τα όργανα».
Από τις αρχές του ’88 αρχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς έχει προσβληθεί από καρκίνο. Θα «φύγει» στις 22 Ιουλίου του 1988.
1821: Η Μονεμβασιά παραδίδεται στους Έλληνες
Μετά από συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στις 21 Ιουλίου του 1821 η Μονεμβασιά παραδίδεται στους Έλληνες. Η άλωση του κάστρου της συνετέλεσε πολύ στην πτώση του ηθικού των Τούρκων της Τριπολιτσάς (Τρίπολης).
1825: Ο ελληνικός στόλος πετυχαίνει την άρση του ναυτικού αποκλεισμού του Μεσολογγίου από τους Τούρκους
1943: Διαδήλωση στην κατεχόμενη Αθήνα
Διακόσιες χιλιάδες λαού στην κατεχόμενη Αθήνα πραγματοποιούν μαχητική διαδήλωση εναντίον της απόφασης των Γερμανών να παραχωρήσουν στην Βουλγαρία ολόκληρη την Βόρειο Ελλάδα έως τον Αξιό. Ο θάνατος 100 διαδηλωτών έκανε τον Χίτλερ να αναστείλει την απόφαση «επ’ αόριστον».
1974: Κήρυξη της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα
Στην Κύπρο ο πρόεδρος-μαριονέτα Νίκος Σαμψών κηρύσσει την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα, ενώ οι Τούρκοι βγάζουν τανκς στην Κυρήνεια, ρίχνουν αλεξιπτωτιστές στο βόρειο τμήμα του νησιού, στέλνουν νέα πλοία και προσγειώνουν ογδόντα αεροπλάνα στην θέση Αγύρτα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου