Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

1989: Πέθανε ο Γιάννης Τσαρούχης, ζωγράφος και σκηνογράφος


Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1909 στον Πειραιά με καταγωγή από τα Ψαρά. Πρωτοπαρουσίασε τα έργα του το 1929. Ακολούθως παρακολούθησε μαθήματα στην Σχολή Καλών Τεχνών και μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους δάσκαλους, διδασκόμενος από την τέχνη τους, Κόντογλου, Παρθένης, Πικιώνης κ ά. Έκανε πολλές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ έγινε ευρύτατα γνωστός με την λαϊκότητα των έργων του, με προσφιλέστατο θέμα του την απεικόνιση συνήθως ναυτών ή χορευτικών. Το 1982 ίδρυσε το Μουσείο Τσαρούχη, που στεγάστηκε στο σπίτι του στο Μαρούσι. Παράλληλα με την ζωγραφική ασχολήθηκε και με την θεατρική σκηνοθεσία, σκηνογραφία και ενδυματολογία. Συνεργάστηκε με το Βασιλικό (Εθνικό) Θέατρο, Κοτοπούλη, Δημοτικό Πειραιώς κ ά.

1054: Οριστικοποιείται το Σχίσμα μεταξύ της Ορθόδοξης εκκλησίας και της Δυτικής (Καθολικής) εκκλησίας

1893: Γεννήθηκε ο Αλέξανδρος Α΄ βασιλεύς των Ελλήνων (1917-1920)
Ήταν ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Κωνσταντίνου και βασίλευσε στην Ελλάδα από τις 30 Μαΐου του 1917 έως τις 12 Οκτωβρίου του 1920.

1933: Γεννήθηκε Αλίκη Βουγιουκλάκη, δημοφιλής ηθοποιός
Γεννήθηκε στο Μαρούσι της Αττικής. Ήταν το μικρότερο παιδί από δυο αδέλφια, τον Αντώνη και τον Τάκη. Τρεις μέρες μετά την γέννησή της παθαίνει πνευμονία. Οι γονείς της καλούν ιερέα που της κάνει αεροβάπτιση και την ονομάζει Αλίκη Σταματίνα. (Διαβάστε περισσότερα στην κατηγορία Αφιερώματα)

1936: Γίνεται η πρώτη τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία
Η προθιέρια Κούλα Πράτσικα ανάβει την δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου Κώστα Κονδύλη. Η φλόγα θα φτάσει στο Βερολίνο 11 ημέρες αργότερα από 3840 λαμπαδηδρόμους.

1971: Η δικτατορία αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από την εκδότρια της εφημερίδας «Καθημερινή», Ελένη Βλάχου

1974: Αρχίζει η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με την επιχείρηση «Αττίλας».
Με την κωδική ονομασία Αττίλας, εννοούμε την απόβαση και την τουρκική επιχείρηση εισβολής στην Κύπρο, κατόπιν εντολής του τότε πρωθυπουργού Μπουλέν Ετσεβίτ. Η επιχείρηση διεξήχθη σε δυο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση που διήρκεσε από τις 20 έως 22 Ιουλίου δημιουργήθηκε προγεφύρωμα στην περιοχή της Κυρήνειας και της Λευκωσίας. Κατά την δεύτερη από τις 23 έως τις 30 Ιουλίου, επεκτάθηκε το προγεφύρωμα κατά 80 τετραγωνικά μίλια. Συνολικά κατακτήθηκε το 38, 5 % του κυπριακού εδάφους και κατέχεται μέχρι σήμερα. Ο τραγικός απολογισμός 6000 έχασαν την ζωή τους ή είναι αγνοούμενοι, 200.000 αναγκάστηκαν να φύγουν από ξεριζωθούν από τον τόπο τους, ενώ 500 άτομα έχουν εγκλωβιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου