Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

1822: Η μάχη στα Δερβενάκια


Ιστορικό στενό μεταξύ Κορίνθου και Άργους, όπου ο Κολοκοτρώνης κατέστρεψε ολοσχερώς σχεδόν την δύναμη του Δράμαλη. Ο Κολοκοτρώνης είχε διατάξει την καταστροφή των σιτηρών στην αργολική πεδιάδα και ο Δράμαλης δυσκολευόταν να βρει τροφή για τα στρατεύματά του που βρίσκονταν στην Πελοπόννησο. Σκέφτηκε τότε να γυρίσει πίσω στην Κόρινθο, θέλοντας όμως να εξαπατήσει τους Έλληνες για να προχωρήσει ανεμπόδιστα, διέδωσε πως θα πάει προς την Τρίπολη. Όλοι οι άλλοι αρχηγοί πίστεψαν και μόνο ο Κολοκοτρώνης κατάλαβε την πονηριά του και έπεισε και τους άλλους πως θα πέρναγε από τα Δερβενάκια. Έτσι αυτός κατέλαβε τα στενά των Δερβενακίων και οι υπόλοιποι το ύψωμα του Άγιου Σώστη. Στις 26 Ιουλίου του 1822 φάνηκαν οι εμπροσθοφυλακές του Δράμαλη. Μόλις οι Τούρκοι μπήκαν στα στενά, οι Έλληνες άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Ανυποψίαστοι οι Τούρκοι αποδεκατίστηκαν και έντρομοι έφυγαν προς τον Άγιο Σώστη που τους περίμεναν ο Νικηταράς, ο Παπαφλέσσας και ο Υψηλάντης, που τους κτύπησαν αλύπητα.
Χιλιάδες οι νεκροί και άπειρα τα λάφυρα. Ο Δράμαλης με τα λείψανα του στρατού του, μόλις κατόρθωσε να σωθεί και να φτάσει στην Κόρινθο, όπου πέθανε από τις ταλαιπωρίες και την λύπη του.

1867: Πέθανε ο Όθων, βασιλιάς της Ελλάδας
Μετά την έξωσή του από τον θρόνο το 1862, έφυγε από την Ελλάδα, στην αρχή για το Μόναχο και μετά για την Βαμβέργη, όπου πέθανε στις 26 Ιουλίου του 1867. Τάφηκε σύμφωνα με την επιθυμία του με την ελληνική φουστανέλα στο Μόναχο.

1940: Γεννήθηκε ο Τόλης Βοσκόπουλος, τραγουδιστής και ηθοποιός

1946: Γεννήθηκε ο Μικ Τζάγγερ, Άγγλος μουσικοσυνθέτης και μέλος του συγκροτήματος Rolling Stones

1952: Πέθανε η Εύα Περόν, πρώτη κυρία της Αργεντινής
Η Εύα ή Εβίτα Ντουέρτε ντε Περόν, ήταν η δεύτερη σύζυγος του Προέδρου της Αργεντινής Χουάν Περόν και πρώτη κυρία της Αργεντινής από το 1946-1952

1953: Πέθανε ο Νικόλαος Πλαστήρας, στρατιωτικός και πολιτικός
Υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1945 και από το 1950 έως το 1952

1953: Τερματίζεται ο πόλεμος στην Κορέα
Η υπογραφή ανακωχής στην πόλη Μουνσάν της Βόρειας Κορέας, έδωσε τέλος στην τρίχρονη σύρραξη μεταξύ των δυο κορεατικών κρατών, που αποτέλεσε και κρίκο στην αλυσίδα του ψυχρού πολέμου. Οι απώλειες και από τις δυο πλευρές ήταν σημαντικές, 1600.000 άνθρωποι από τις κορεατικές και κινεζικές δυνάμεις,118.000 από τις δυνάμεις του ΟΗΕ, χωρίς να υπολογίζονται και οι άμαχοι

1974: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Σχηματίστηκε με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Δεν συμμετείχαν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και στελέχη της αριστεράς.
Διήρκεσε μέχρι τις 21 Νοεμβρίου του 1974, οπότε διεξήχθησαν εκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου