Συνολικές προβολές σελίδας
Σάββατο 17 Ιουλίου 2010
Εορτάζεται η μνήμη της Αγίας Μαρίνας
Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε το 258 μ Χ, καταγόταν από την Αντιόχεια της Πισιδίας, έδρασε δε όταν αυτοκράτορας ήταν ο Κλαύδιος. Ο πατέρας της Αιδέσιος ήταν ειδωλολάτρης ιερέας και όταν έχασε την μητέρα της, γύρω στα δώδεκα της χρόνια, ανέθεσε την ανατροφή της σε μια γυναίκα, που ήταν κρυφά χριστιανή. Έτσι η αγία ανατράφηκε σε χριστιανικό περιβάλλον. Στα 15 της χρόνια ομολόγησε την πίστη της στον πατέρα της, ο οποίος συγκλονισμένος και μην ξέροντας τι να κάνει, την κατήγγειλε στον έπαρχο Ολύμβριο, που διέταξε να την συλλάβουν. Όταν παρουσιάστηκε μπροστά στον Ολύμβριο, με θάρρος και παρρησία ομολόγησε ότι είναι χριστιανή. Φυλακίστηκε και υπέστη τα πάνδεινα μαρτύρια, όμως η πίστη της έμεινε ακλόνητη. Τότε ο Ολύμβριος διέταξε τον αποκεφαλισμό της.
Η εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη της στις 17 Ιουλίου.
1790: Πέθανε στο Εδιμβούργο, ο Άνταμ Σμιθ, Σκοτσέζος οικονομολόγος και πολιτικός φιλόσοφος
Γεννήθηκε στην πόλη Κιρκάλντι της Σκωτίας. Σπούδασε ηθική φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και της Γλασκώβης, όπου διετέλεσε και καθηγητής.
Θεωρείται από τους πρωτοπόρους της πολιτικής οικονομίας και ο πατέρας των σύγχρονων οικονομικών, βάσει των βιβλίων που συνέγραψε και δημοσίευσε, «Θεωρία των ηθικών συναισθημάτων» και «Μια έρευνα της φύσης και των αιτιών του πλούτου των εθνών» ή «Ο πλούτος των εθνών».
1826: Η ναυμαχία της Σάμου
Ο Γεώργιος Σαχτούρης και ο Κωνσταντίνος Κανάρης τρέπουν σε φυγή, ισχυρή μοίρα του τουρκικού στόλου κοντά στην Σάμο.
1906: Πογκρόμ εναντίον των Ελλήνων στην Φιλιππούπολη
Η Φιλιππούπολη είναι πόλη της Βουλγαρίας στις όχθες του Έβρου, 130 χλμ νοτιοανατολικά της Σόφιας. Ιδρύθηκε από Θράκες και ήταν γνωστή από τον 5ο αιώνα με το όνομα Ευμολπία. Ονομάστηκε Φιλιππούπολη από το όνομα του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου του Β΄ που εγκατέστησε εκεί το 341 πΧ φρουρά για την προστασία των θρακικών φυλών που ήταν εγκατεστημένοι εκεί. Γνώρισε πολλές καταστροφές από τις επιδρομές Ρωμαίων, Γότθων, Ούνων, Ρώσων κ ά.
Παρά τις καταστροφές ο ελληνισμός της πόλης διατηρήθηκε ακμαίος και ο ελληνικός χαρακτήρας ξεχώρισε στην πόλη ως το 1906, όταν άναψε το μεγάλο ανθελληνικό κίνημα. Τότε διαλύθηκε και η ελληνική κοινότητα της πόλης, καθώς πολλοί Έλληνες εγκατέλειψαν την Ανατολική Ρωμυλία και κατέφυγαν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα
1919: Σύμφωνο Τιτόνι-Βενιζέλου
Ο υπουργός εξωτερικών της Ιταλίας Τιτόνι και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, συνάπτουν σύμφωνο, βάσει του οποίου προβλέπεται, η παραχώρηση των Δωδεκανήσων πλην της Ρόδου στην Ελλάδα και καθορίστηκε ότι η Ιταλία θα υποστηρίξει το ελληνικό αίτημα για την Β. Ήπειρο, ενώ η Ελλάδα την ανάθεση στην Ιταλία «εντολής».
1955: Ανοίγει η πρώτη Ντίσνεϋλαντ στο Αναχάϊμ της Καλιφόρνια
1956: Σεισμός στην Αμοργό
Ισχυρός σεισμός 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πλήττει την Αμοργό. Αφήνει πίσω του 53 νεκρούς και δεκάδες κατεστραμμένα κτήρια. Το εστιακό του βάθος ήταν μόνο 45 χλμ και θεωρείται ο μεγαλύτερος επιφανειακός σεισμός της σύγχρονης εποχής. Δημιούργησε τσουνάμι (παλιρροιακό κύμα) με 20 μ. ύψος κύματος.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου