Συνολικές προβολές σελίδας
Κυριακή 18 Ιουλίου 2010
1941: Πέθανε ο Διονύσιος Λαυράγκας, Κεφαλλονίτης μουσουργός
Γεννήθηκε στο αγγλοκρατούμενο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς στις 17 Οκτωβρίου του 1864. Τα πρώτα μαθήματα τα πήρε στην πατρίδα του και μετά συνέχισε τις σπουδές του στην Νεάπολη της Ιταλίας και στο Παρίσι. Παρέμεινε πολλά χρόνια στο εξωτερικό εργαζόμενος ως διευθυντής όπερας στην Γαλλία και την Ιταλία. Το 1894 επέστρεψε στην Αθήνα, καθώς προσκλήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Φιλαρμονικής Εταιρίας για να αναλάβει την διεύθυνση της χορωδίας.
Λίγα χρόνια όμως παρέμεινε σ’ αυτήν την θέση, γιατί τον τράβηξε το θέατρο.
Ίδρυσε δικό του θίασο το «Ελληνικό Μελόδραμα», που έδωσε πολλές παραστάσεις στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού, Ρουμανία, Τουρκία, Ρωσία, Αίγυπτο κ ά. Βοήθησε και στους ολυμπιακούς αγώνες του 1896, προετοιμάζοντας και συντονίζοντας τις φιλαρμονικές ορχήστρες που πήραν μέρος στην τελετή έναρξης και λήξης. Υπήρξε από τους ιδρυτές της Εθνικής Μουσικής Σχολής και τους πρωτεργάτες της όπερας στην Ελλάδα και μάλιστα στα 1909 ανέβασε την πρώτη παράσταση όπερας, στην ελληνική δημοτική γλώσσα, στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, με την όπερα του Πουτσίνι «Μποέμ». Έγραψε ακόμα την μουσική για την πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία «Τον αγαπητικό της βοσκοπούλας» του Δημ. Κορομηλά. Το συμφωνικό του έργο περιλαμβάνει όπερες, συμφωνικά, τραγούδια, εκκλησιαστική μουσική κ ά. «Διδώ», «Διπλή αγάπη», «Καράβι ανοίγει τα φτερά», «Λυτρωτής», «Άσπρη τρίχα», «Δυο αδέλφια», «Μάγισσα», «Λαλούν τ’ αηδόνια», «Μασκαράτα» κ ά.
Έγραψε ακόμα και διδακτικά βιβλία: «Το εγχειρίδιο αρμονίας», «Θεωρία μουσικής»
1817: Πέθανε η Τζέϊν Όστιν, Αγγλίδα συγγραφέας
1824: Συγκροτείται τακτικός ελληνικός στρατός
Συγκροτήθηκε κατόπιν της εισήγησης του αρχιγραμματέα της ελληνικής επαναστατικής κυβέρνησης συνταγματάρχη Ροδίου
1826: Η μάχη στο χωριό Μεγμέτ Αγά στην Αρκαδία
Ελληνικές δυνάμεις υπό τους Χατζημιχάλη, Νικηταρά, Γιατράκο και τον Πορτογάλο φιλέλληνα Αλμέϊδα, αντιμετωπίζουν νικηφόρα 400 τουρκοαιγύπτιους, στο χωριό Μεχμέτ Αγά της Αρκαδίας. Μετά τον σκληρό αγώνα οι Αιγύπτιοι τρέπονται σε φυγή εγκαταλείποντας στο πεδίο της μάχης 200 νεκρούς.
1912: Ανακήρυξη της «Ικαριακής Πολιτείας»
Οι κάτοικοι της Ικαρίας υπό τον Ιωάννη Μαλαχία επαναστατούν, εκδιώκουν τις τουρκικές αρχές και ανακηρύξουν την « Ικαριακήν Πολιτείαν», με δικό της νόμισμα και γραμματόσημο. Διατηρείται μέχρι τις 4 Νοεμβρίου του 1912, οπότε μετά την άφιξη του ελληνικού στόλου και την ύψωση της ελληνικής σημαίας, ενώθηκε με την Ελλάδα. (Διαβάστε κατηγορία Ταξίδια).
1918: Γεννήθηκε ο Νέλσον Μαντέλα, ηγέτης του αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων στην Νότια Αφρική. Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς του απαρχάϊντ. Αποφυλακίστηκε το 1990 και τέσσερα χρόνια αργότερα, εκλέγετε πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης..
1922: Με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, κηρύσσεται η αυτονομία της Μικράς Ασίας μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ανακωχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου