Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

1893: Εγκαινιάζεται η Διώρυγα της Κορίνθου


Κατά την αρχαιότητα για να αποφύγουν τον περίπλου της Πελοποννήσου, χρησιμοποιούσαν τον Δίολκο. Ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα της τομής για την δημιουργία της διώρυγας ήταν ο Περίανδρος το 602 π Χ. Οι πρώτες δε προσπάθειες γίνονται επί των ρωμαίων αυτοκρατόρων πρώτα του Καλλιγούλα και αργότερα του Νέρωνα. Αλλά και οι Βενετοί προσπάθησαν το 1687 χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Στα νεώτερα χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια διάνοιξης το 1882, σε μελέτη του Ούγγρο αρχιμηχανικού Β. Gerfer. Ύστερα όμως από 8 χρόνια, το 1890, η εταιρεία αυτή διέκοψε τις εργασίες της – εξαιτίας της εξάντλησης όλων των κεφαλαίων της – και τελικά διαλύθηκε. Τη συνέχιση του έργου ανέλαβε η Ελληνική εταιρεία με την επωνυμία « Εταιρεία της Διώρυγας της Κορίνθου» υπό τον Α. Συγγρό, που ανέθεσε την εκτέλεση των εργασιών στην εργοληπτική εταιρεία του Α. Μάτσα, η οποία και αποπεράτωσε το έργο, μετά από 11 χρόνια, 2500 χιλιάδες εργάτες και τα τελειότερα μηχανήματα της εποχής. Έτσι στις 25 Ιουλίου του 1893 ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ εγκαινιάζει με μεγάλη επισημότητα την Διώρυγα της Κορίνθου, που έχει μήκος 6340 μ, πλάτος πυθμένα 21μ και στην επιφάνεια της θάλασσας 25μ, ενώ το βάθος της είναι 7,50- 8 μέτρα.

325: Τελείωσε η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος στην Νίκαια της Βιθυνίας,
Έγινε επί Μεγάλου Κωνσταντίνου και πήραν μέρος σ’ αυτή 318 πατέρες, μεταξύ των οποίων και ο Άγιος Αθανάσιος. Στην σύνοδο καταδικάστηκε η διδασκαλεία του Αρείου, ενώ συνέταξε τα πρώτα άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως, («Πιστεύω») και κανόνισε να εορτάζεται το Πάσχα την πρώτη Κυριακή ύστερα από την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας.

1917: Καταδικάζεται σε θάνατο ως πράκτορας της Γερμανίας κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο, η Μαργκαρίτα Γκιρτουίντα Ζελ, γνωστή ως Μάτα Χάρι

1929: Ψηφίζεται το «Ιδιώνυμο»
Ψηφίζεται από την Βουλή, επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου, ο νόμος περί μέτρων ασφαλίσεως του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών. Σαν στόχο είχε την καταστολή της κομμουνιστικής προπαγάνδας και δράσης.

1967: Πέθανε ο Έλληνας ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης

1978: Γεννιέται στην Αγγλία το πρώτο παιδί του σωλήνα
Στο νοσοκομείο Όλντχάϊμ της Αγγλίας, η Λέσλι Μπράουν με την βοήθεια του δρ Πάτρικ Στέπτοου, γεννά ένα υγιέστατο κοριτσάκι, που ζυγίζει 2 κιλά και 600 γραμμάρια. Είναι η Λουϊζα Μπράουν το πρώτο παιδί του σωλήνα στον κόσμο.

1984: Η Σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια είναι η πρώτη γυναίκα που περπάτησε στο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου