Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

1784: Πέθανε ο Ντενί Ντιντερό, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας


Γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του1713 στο Langres (Haute-Marne) και αν και καταγόταν από πολύ φτωχή οικογένεια, αυτός με την βοήθεια ενός τάγματος των Ιησουϊτών κατόρθωσε να μορφωθεί πολύ. Γνώριζε αρχαία ελληνικά, λατινικά, ιταλικά και αγγλικά. Το 1751 εξέδωσε τον πρώτο τόμο μιας πρωτότυπης γαλλικής εγκυκλοπαίδειας. Κατόρθωσε να εκδώσει την σειρά ως τον 10ο τόμο, αν και η πολιτεία τον καταδίωξε για ορισμένα άρθρα του.

1839: Οι μαύροι σκλάβοι καταλαμβάνουν το πλοίο «Αμιστάντ», που τους μετέφερε στην Αμερική.

1920: Δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι
Μετά την υπογραφή των Σεβρών στο Παρίσι από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από φανατικούς του πολιτικούς αντιπάλους.

1824: Η ναυμαχία της Σάμου
Ο ναύαρχος Γεώργιος Σαχτούρης, ως διοικητής μοίρας του στόλου, υπερασπιζόμενος την Κάσο, την Κάρπαθο και την Σάμο καταναυμαχεί μοίρα του οθωμανικού στόλου κοντά στην Σάμο.

1928: Ο Τζορτζ Ίστμαν παρουσιάζει την πρώτη έγχρωμη κινηματογραφική ταινία

1947: Γεννήθηκε ο Άρντολντ Σβατσενέγκερ, Αμερικανοαυστριακός ηθοποιός

1962: Καθιερώθηκε στην Ελλάδα, το λίτρο ως μονάδα μέτρησης των υγρών.

1982: Η τότε υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, έθεσε το θέμα επιστροφής στην χώρα μας, των Μαρμάρων του Παρθενώνα, στην Διάσκεψη Υπουργών Πολιτισμού της Unesco, στο Μεξικό.

1996: Ο Νίκος Κακλαμανάκης κέρδισε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα τύπου Μιστράλ, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

2007: Πέθανε ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Σουηδός σκηνοθέτης και σεναριογράφος
Ταινίες του: «Η επαφή», «Άγριες φράουλες», «Σκηνές από ένα γάμο», «Η σιωπή», «Η έβδομη σφραγίδα», «Φθινοπωρινή σονάτα» κ ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου