Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

1603: Αγορά του Έλις Άϊλαντ


Ο κυβερνήτης του Νέου Άμστερνταμ (μετέπειτα Νέας Υόρκης), αγοράζει από τους Ινδιάνους το νησί Γκαλ, στ’ ανοιχτά του Μανχάταν, το μετονομάζει σε Όϊστερ Άϊλαντ, που ως αργότερα γνωστό ως Έλις Άϊλαντ, θα αποτελέσει τον προθάλαμο των ευρωπαίων μεταναστών στην Νέα Υόρκη. Από την 1 Ιανουαρίου του 1892, που ξεκίνησε η λειτουργία του, έως τις 12 Νοεμβρίου του 1934 υποδέχθηκε πάνω από 20 εκατομμύρια μετανάστες από όλο τον κόσμο. Μεταξύ των οποίων και πολλές χιλιάδες Έλληνες που κατά παράφραση το ονόμαζαν «Καστιγγάρι». Αποτελούσε ουσιαστικά έναν τόπο μαρτυρίου και ταλαιπωρίας, κατά μαρτυρία των μεταναστών. Μόλις οι μετανάστες αποβιβάζονταν από τα καράβια, οδηγούνταν στο Έλις Άϊλαντ, στοιβάζονταν κατά χιλιάδες, πολλές φορές χωρίς φαί και νερό, όπου υποβάλλονταν σε ιατρικές εξετάσεις και πολλές φορές αν δεν τους έβρισκαν υγιείς, ξαναεπιβιβάζονταν στα καράβια για να ξαναγυρίσουν πίσω. Σε πολλούς που κατάφερναν να περάσουν τον τελικό έλεγχο, σημείωναν διαφορετικό όνομα, αν τους φαινόταν δυσκολοπρόφερτο το πραγματικό τους, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι μετανάστες, καθώς δεν γνώριζαν αγγλικά, δεν ήξεραν και το αγγλικό τους όνομα.
Από το 1924 το Έλις Άϊλαντ χρησιμοποιήθηκε μόνο για την κράτηση προσφύγων και κρατουμένων.

1536: Πέθανε ο Έρασμος, Ολλανδός συγγραφέας, ανθρωπιστής και θεολόγος
Ο Ντιζιντέριους Εράσμους του Ρότερνταμ, γεννήθηκε στις 27 Οκτωβρίου του 1466. Έγραφε στην «καθαρή» λατινική γλώσσα. Μετέφρασε την καινή Διαθήκη στα λατινικά και στα ελληνικά. Στην μετάφρασή του αν και ήταν σε πρωτόλεια μορφή, βασίστηκε αργότερα η μετάφραση γνωστή ως “Textus Deseptus”.
Αν και ήταν ρωμαιοκαθολικός στο θρήσκευμα, άσκησε δριμεία κριτική στην ρωμαιοκαθολική εκκλησία, μέχρι του σημείου να αρνηθεί τον διορισμό του ως καρδινάλιος. Έργα του: «Μωρίας εγκώμιον», «Το εγχειρίδιο του χριστιανού ιππότη», «Το περί ευγενείας των παίδων», «Πραγματεία στην προετοιμασία για τον θάνατο»

1863: Ανεβαίνει η πρώτη θεατρική παράσταση στην Αθήνα, με κωμωδία του Μολιέρου

1904: Γεννήθηκε ο Πάμπλο Νερούδα, Χιλιανός ποιητής
Τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 1971

1913: Ναυτικά αγήματα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, απελευθερώνουν το Ντεντέ Αγάτς (Αλεξανδρούπολη). Λίγο αργότερα με την υπογραφή της συνθήκης του Βουκουρεστίου, τα στρατεύματα θα υποχωρήσουν για να επανέλθουν το 1920, οριστικά αυτήν την φορά.

1920: Τα ελληνικά στρατεύματα ελευθερώνουν την Αδριανούπολη
Στον Βαλκανικό πόλεμο (1912-13) την κατέλαβαν για λίγο διάστημα οι Βούλγαροι. Το 1920, μετά την απελευθέρωση της από τα ελληνικά στρατεύματα και ως το 1922 ήταν στην κατοχή της Ελλάδας, είχε δε οριστεί πρωτεύουσα της Γενικής Διοικήσεως Θράκης. Μετά την καταστροφή στην Μικρά Ασία ο ελληνικός στρατός αποχώρησε με τον ελληνικό πληθυσμό, που τότε ήταν περίπου 35 χιλιάδες και γύρισαν στην Ελλάδα.

1967: Το καθεστώς της 21ης Απριλίου αφαιρεί την ελληνική ιθαγένεια από 480 έλληνες πολίτες
Μεταξύ των πολιτών που τους αφαιρέθηκε η ελληνική ιθαγένεια ήταν της ηθοποιού και μετέπειτα υπουργού Μελίνας Μερκούρη, της γιατρού Αμαλίας Φλέμινγκ κ ά.
Μάλιστα η Μελίνα Μερκούρη όταν πληροφορήθηκε την απώλεια της ελληνικής της ιθαγένειας, είχε πει την περίφημη φράση: «Γεννήθηκα Ελληνίδα…»

1976: Ο πρώτος τελικός του κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ
Διεξάγεται στο Κλειστό Γήπεδο της Γλυφάδας και το κύπελλο κατακτά η ΑΕΚ που νικά τον Ολυμπιακό με 81-79.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου