Συνολικές προβολές σελίδας
Σάββατο 10 Ιουλίου 2010
138: Πέθανε ο Πόπλιος Αίγιος Αδριανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας της δυναστείας των Αντωνίνων
Γεννήθηκε το 76 μ Χ στην Ισπανία, αλλά καταγόταν από την πόλη της Ιταλίας Αδρία, στην οποία οφείλει και το όνομά του. Είχε τεράστια μόρφωση και κατά μια εκδοχή σπούδασε και στην Αθήνα κι ίσως είχε δάσκαλο τον Πλούταρχο. Στα 20 του χρόνια έγινε χιλίαρχος και στα 41 του αυτοκράτορας. Από τα 21 χρόνια της βασιλείας του πέρασε τα 14 περιοδεύοντας στις επαρχίες της αυτοκρατορίας του. Στην Ελλάδα ήρθε τρεις φορές κι η Αθήνα ήταν η αγαπημένη του πόλη. Κυκλοφορούσε ντυμένος με ελληνική ενδυμασία, συναναστρεφόταν με φιλόσοφους, υποστήριζε τους διανοούμενους κι έκανε πολλές δωρεές στον δήμο. Κατασκεύασε το περίφημο Αδριάνειο υδραγωγείο, ίδρυσε την Αδριάνειο βιβλιοθήκη, έκανε γυμνάσιο, στάδιο και λαμπρή στοά. Έκτισε μεγαλοπρεπή ναό της Ήρας και του Δία, τελείωσε τον ναό του Ολυμπίου Διός κι έκτισε νέα πόλη, την Αδριανούπολη, στον χώρο που αρχίζει από την πύλη του Αδριανού και φτάνει μέχρι τον Ιλισό ποταμό. Γενικά η Αθήνα στην εποχή του έγινε το σχολείο της Ελλάδας, αποκτώντας λαμπρότητα και αναγνώριση.
Εκτός όμως από την Αθήνα στόλισε κι άλλες ελληνικές πόλεις με κτήρια και μνημεία, σε σημείο που δίκαια θεωρείται ελληνορωμαίος αυτοκράτορας.
1099: Πέθανε ο Ελ Σιντ, ήρωας της Ισπανίας
Ο Ροντρίγκο Ντιάζ ντε Βιβάρ, όπως ήταν το όνομά του, γεννήθηκε το 1040. Ελ Σιντ που σε ελεύθερη μετάφραση θα πει Άρχοντας, Κύριος, επονομάστηκε επειδή υπήρξε τρανός πολεμιστής και κατέκτησε την Βαλέντσια, την πρωτεύουσα του αραβικού κράτους στην Ιβηρική. Θεωρείται λαϊκός ήρωας των Ισπανών και η παράδοση λέει ότι προκαλούσε τόσο τρόμο στους Άραβες, που οι Ισπανοί, το εκμεταλλεύτηκαν και ενώ ήταν νεκρός τον έδεσαν πάνω στο άλογό του, για να νομίζουν οι άραβες ότι είναι ζωντανός και να τραπούν σε φυγή.
1774: Η συνθήκη του Κιουρτσούκ-Καϊναρτζή
Σηματοδότησε το τέλος του Α΄ ρωσοτουρκικού πολέμου (1768-74) και επεγράφη στην ομώνυμη πόλη της Βουλγαρίας, σε διάστημα 6 ημερών. Περιελάμβανε 28 κύρια άρθρα και 2 μυστικά. Για την Ελλάδα είχε μεγάλη σημασία, καθώς επετράπη η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Μεσόγειο. Οι Ρώσοι θέλοντας να εκμεταλλευτούν την ελληνική ναυτιλία, έδωσαν το δικαίωμα της χρήσης της ρώσικης σημαίας στους έλληνες πλοιοκτήτες. Και για την ορθοδοξία όμως είχε σημασία, καθώς οι Ρώσοι απέκτησαν το δικαίωμα να κτίσουν μια εκκλησία στην συνοικία της Κωνσταντινούπολης, Γαλατά. Αυτό βέβαια μακροπρόθεσμα αποσκοπούσε στην παρέμβαση και επικυριαρχία των Ρώσων στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο και στον ελληνορθόδοξο πληθυσμό της Κωνσταντινούπολης.
1871: Γεννήθηκε ο Γάλλος συγγραφέας Μαρσέλ Προυστ
1888: Γεννήθηκε ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο, Ιταλός ζωγράφος
1911: Γεννήθηκε Ο Στρατής Τσίρκας, συγγραφέας
Φιλολογικό ψευδώνυμο του Γιάννη Χατζηανδρέου
1928: Ο Τζορτζ Ίστμαν, δημιουργός της εταιρείας KODAK, παρουσιάζει το πρώτο έγχρωμο φιλμ
1991: Ο Μπορίς Γέλτσιν ορκίζεται πρώτος πρόεδρος της Ρωσίας. Είναι ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος στην χιλιετή ιστορία της χώρας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου