Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι

2008: «Έφυγε» ο ηθοποιός Σταύρος Ξενίδης
Συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις «Βυθός», «Χιτ», «Ψηλά από την γέφυρα», «Γεια σου φίλε» σε κινηματογραφικές ταινίες σε δεύτερους ρόλους, συνήθως φίλου ή συμβούλου «Η ωραία των Αθηνών», «Ο Ηλίας του 16ου», «Λαός και Κολωνάκι», «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδας», «Χριστίνα», «Περάστε την πρώτη του μηνός», «Μοντέρνα σταχτοπούτα», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Ο στρίγκλος που έγινε αρνάκι», «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα» με την χαρακτηριστική ατάκα «Εγώ είμαι στρατιωτικός και τα λέω τσεκουράτα» σε τηλεοπτικές σειρές, με σημαντικότερη εκείνη στον ρόλο του Αστυνόμου Μπέκα του Γιάννη Μαρή, «Ο συμβολαιογράφος», «Οι Άθλιοι των Αθηνών», «Χαίρε Τάσο Καρατάσο», «Σιγά η πατρίδα κοιμάται», «Πάρκινγκ», «Το τέλος της μοναξιάς», «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», «Το μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη». Επίσης είχε πλούσια ραδιοφωνική δραστηριότητα.

1975: Πέθανε (δολοφονήθηκε) ο Πιέρ Πάολο Παζολίνι
Διακρίθηκε ως ηθοποιός, σκηνοθέτης,  ποιητής και συγγραφέας. Σημαντικά έργα του:«Ακατόνε», «Μάμα Ρόμα», «Θεώρημα», «Ποίηση σε σχήμα ρόδου», «Μια Βίαιη Ζωή», «Η Πιο Ωραία Νιότη», «Χοιροστάσιο» κ ά

1960: Πέθανε ο αρχιμουσικός και συνθέτης Δημήτρης Μητρόπουλος
Διετέλεσε διευθυντής ορχήστρας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του: «Η συμφωνία του Χριστού», «Ελληνική σονάτα», «Τρεις χορούς των Κυθήρων», «Κρητική γιορτή», «Κονσέρτο γκρόσσο», σκηνική μουσική για την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή και τον «Ιππόλυτο Στεφανηφόρο», την μουσική της «Κασσιανής» του Κ. Παλαμά κ ά.

1950: Πέθανε ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας Μπέρναρ Σω
Έργα του: «Το επάγγελμα της κυρίας Γουώρεν», «Άνθρωπος και Υπεράνθρωπος», «Καίσαρ και Κλεοπάτρα», «Τα σπίτια των χοίρων», «Ζαν ντ΄Αρκ», «Το δίλημμα του γιατρού»,  «Ο Πυγμαλίων», «Ανωριμότητα»  κ ά Το 1925 του απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1911: Γεννήθηκε στο Ηράκλειο ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης
Το πραγματικό του όνομα ήταν Οδυσσέας Αλεπουδέλης. Το 1979 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Έργα του: «Άξιον εστί», «Τα ρω του έρωτα», «Το μονόγραμμα», «Μαρία Νεφέλη», «Ήλιος ο πρώτος» κ ά «Έφυγε» το 1996.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου