Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Ε…όπως Ελιά

Είμαι του ήλιου η θυγατέρα
H πιο απ’ όλες χαϊδευτή.
Μ’ έχει ο Θεός ευλογημένη
Kι είμαι γεμάτη προκοπή
Eίμ’ η ελιά η τιμημένη…

Η ελιά είναι συνυφασμένη με την ιστορία του ανθρώπου, από τα πολύ παλιά ακόμη χρόνια. Σύμφωνα με την Βίβλο, μετά τον μεγάλο κατακλυσμό, το περιστέρι έφερε στον Νώε, ένα κλαδί ελιάς, σημάδι ότι υποχώρησαν τα νερά. Στην ελληνική μυθολογία, αναφέρεται ότι η πρώτη ελιά, φυτεύτηκε στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, από την θεά Αθηνά, η οποία δίδαξε την καλλιέργειά της στους κατοίκους της πόλης, μετά την διαμάχη με τον Ποσειδώνα για την ονομασία της πόλης της Αθήνας. Στον ελλαδικό χώρο, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως πολλά ευρήματα που αποδεικνύουν την παρουσία της ελιάς από την νεολιθική κιόλας εποχή και τις ποικίλες εφαρμογές του ελαιόλαδου στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, σαν τροφή, σαν φάρμακο, για φωτισμό, στις αθλητικές δραστηριότητες, στις θρησκευτικές τελετές και τέλος στις οικονομικές συναλλαγές. Ο Χριστός πήγε στο Όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί, τα κανδήλια στις εκκλησιές με λάδι ανάβουν, αλλά και στο μυστήριο της βάπτισης, ο νονός με λάδι αλείφει το νεοφώτιστο μωρό.
Θρεπτικά συστατικά
Ο καρπός της ελιάς και λόγω του ελαιόλαδου είναι βασικός στην μεσογειακή διατροφή. Οι ελιές ανάλογα του μεγέθους τους 5 μικρές ή 3 μεγάλες δίνουν 45 θερμίδες που ισοδυναμούν με μια κουταλιά ελαιόλαδου. Είναι καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, περιέχουν ανόργανα άλατα, όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ιώδιο, ακόμα φυτικές ίνες, αλλά και βιταμίνες Α, Β και Ε.
Αγορά και συντήρηση
Στις φρέσκες επιλέγετε ελιές που να είναι καθαρές, όχι ραντισμένες, ολόκληρες, χωρίς χτυπήματα, στίγματα ή τρυπίτσες από δάκο. Στις συντηρημένες σε χύμα το μέρος που είναι αποθηκεμένες πρέπει να είναι καθαρό και όχι εκτεθειμένο σε σκόνες ή μυρωδιές. Πριν την κατανάλωση τους καλό είναι να πλένονται για να φεύγει το περιττό αλάτι, αλλά και τυχόν βρωμιές, ενώ μπορείτε να τις συντηρήσετε σε βάζα με αραιό διάλυμα ξυδιού και λάδι στο τελείωμα του βάζου. Τέλος στις κονσερβοποιημένες συνήθως σε γυάλινα βάζα, ελέγχετε την ημερομηνία λήξης και μετά το άνοιγμα τους συντηρούνται στο ψυγείο.
Κατανάλωση και μαγειρική
Συνοδεύουν γευστικά σαλάτες, χόρτα, τυριά, λαχανικά, κρέας και ψάρια, ενώ μαγειρεύονται σε πίτες, τάρτες, ζυμαρικά, σε ζύμη για  ψωμί (ελιόψωμο), αλλά και πάνω στο ψωμί, φρυγανιές, κράκερς σαν πάστα ελιάς, και τέλος σε γλυκά κέικ, φλογέρες κ ά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου