Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Ημέρα του Παιδιού

Στις 20 Νοεμβρίου του 1989
στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
ψηφίστηκε ομόφωνα η Διακήρυξη
των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η Διακήρυξη για τα δικαιώματα του παιδιού, είναι μια διεθνής νομικά δεσμευτική συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά την οποία καθορίζεται το εύρος των δικαιωμάτων, τα οποία οφείλουν να απολαμβάνουν τα παιδιά οπουδήποτε. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα επικυρώθηκε το 1992 (ΦΕΚ 192/2.12.92).Η Διακήρυξη περιλαμβάνει 54 άρθρα, τα οποία μπορούν να ομαδοποιηθούν σε τέσσερεις ευρύτερες ενότητες:
Δικαιώματα Επιβίωσης:
Αφορούν το δικαίωμα του παιδιού για ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης, που περιλαμβάνει στέγη, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Δικαιώματα Ανάπτυξης- Εξέλιξης:
Αφορούν το δικαίωμα του παιδιού στην ομαλή πνευματική του ανάπτυξη και εξέλιξη. Περιλαμβάνει τα δικαιώματα της συμμετοχής στην εκπαίδευση, στο παιχνίδι, στην αναψυχή, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, στην πρόσβαση σε πληροφορίες, καθώς και στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας.
Δικαιώματα Προστασίας:
Αφορούν τα δικαιώματα προφύλαξης από κάθε είδος κακοποίηση, αμέλεια και εκμετάλλευση. Δικαιώματα που σχετίζονται με προστασία από βασανιστήρια, κακοποίηση, φυλάκιση, προσφυγιά, εργασία ανηλίκων, σεξουαλική εκμετάλλευση, χρήση ναρκωτικών και εμπόλεμες καταστάσεις.
Δικαιώματα Συμμετοχής:
Παρέχεται το δικαίωμα της ενεργού συμμετοχής στην κοινωνία και τις οργανώσεις της. Αφορούν δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης της γνώμης, συμμετοχής σε οργανώσεις και ειρηνικές συναθροίσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου