Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Ημέρα κατά του Διαβήτη

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια νόσος που συνίσταται στην αδυναμία του οργανισμού να αφομοιώσει τους υδατάνθρακες, να τους μετατρέψει σε γλυκογόνο και να τους αποθηκεύσει στο συκώτι, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αύξηση του σακχάρου στο αίμα

Τύποι του διαβήτη:
Ο τύπος 1 που αφορά κυρίως νέους και απαιτεί ινσουλίνη δια βίου και ο τύπος 2 που αφορά κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που στην πλειονότητά τους ρυθμίζουν τον διαβήτη, με δίαιτα, άσκηση, αντιδιαβητικά χάπια και ένα πολύ μικρό ποσοστό με ινσουλίνη. Διαβήτης της κύησης που εμφανίζεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και υποχωρεί μετά την γέννηση του παιδιού.
Συμπτώματα:
Στα παιδιά ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 10-12 ετών, ενώ είναι σπάνια η εμφάνισή του από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Τα πρώτα συμπτώματα που πρέπει να βάλουν σε υποψία τους γονείς, είναι όταν το παιδί έχει πολλά ούρα, έντονη δίψα, μεγάλη όρεξη, κουράζεται εύκολα και χάνει γρήγορα βάρος. Σε ένα ποσοστό παιδιών, τα συμπτώματα αυτά απουσιάζουν, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται η διαβητική κετοξέωση, μια κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη που χρίζει άμεσης ιατρικής βοήθειας. Αντίστοιχα τα πιο συχνά συμπτώματα του αρρύθμιστου διαβήτη στους ενήλικες είναι η πολυφαγία, η πολυουρία και η πολυδιψία, η ανεξήγητη απώλεια βάρους, η εύκολη και διαρκής κόπωση, ενώ ακόμα συνυπάρχουν ζάλη,  ευπάθεια στις λοιμώξεις και τέλος οι διαταραχές της όρασης. Σημείωση ότι στον διαβήτη τύπου 2 μπορεί να μην υπάρχει συμπτωματολογία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου