Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

Πάσχα χωρίς κοκορέτσι δεν γίνεται

Το κοκορέτσι, η πικάντικη
ελληνική λιχουδιά, μοιράζεται
την πρώτη θέση με τον οβελία
στο πασχαλιάτικο τραπέζι.

Υλικά
Αρνίσιες συκωταριές, εντεράκια, μπόλια, γλυκάδια, χυμός  λεμονιού, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι. (Η ποσότητα των υλικών εξαρτάται από το μέγεθος του κοκορετσιού που θέλετε να φτιάξετε)
Ετοιμασία
Πλένετε καλά τα συκώτια και τα γλυκάδια, τα χοντροκόβετε, τα αλατοπιπερώνετε και τους ρίχνετε τα μυρωδικά. Πλένετε τις σκέπες με χλιαρό νερό. Βάζετε τα έντερα κάτω από την βρύση και τα καθαρίζετε και εσωτερικά. Τα στραγγίζετε τους ρίχνετε χυμό λεμονιού, να ασπρίσουν και να σφίξουν και τα βάζετε στο ψυγείο.
Σούβλισμα
Περνάτε στην σούβλα εναλλάξ, κομμάτια συκωταριάς και γλυκαδιών. Όταν τελειώσετε τα πιέζετε για να μην έχουν κενά και τυλίγετε γύρω-γύρω τις σκέπες. Τέλος τυλίγετε τα έντερα γύρω-γύρω στο κοκορέτσι ως εξής: Δένετε ένα κόμπο  στην αρχή του κοκορετσιού με την άκρη του εντέρου και γυρνώντας την σούβλα τυλίγετε το έντερο. Όταν τελειώσει το έντερο, δένετε με ένα κόμπο με το επόμενο και συνεχίζετε την διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα έντερα.
Ψήσιμο
Ανάβετε τα κάρβουνα σε μια μέτρια φωτιά και αρχικά τοποθετείτε την σούβλα περίπου 20 πόντους πάνω από την φωτιά, μέχρι το κοκορέτσι να αρχίσει να παίρνει ένα χρυσωπό χρώμα. Μετά διαδοχικά και ενώ γυρίζετε γρήγορα, ανεβάζετε την σούβλα σε ψηλότερη σκάλα για να ψήνεται το κοκορέτσι εσωτερικά. Η ώρα ψησίματος ποικίλει από την ένταση της φωτιάς και το πάχος του κοκορετσιού. Το κοκορέτσι είναι έτοιμο όταν τα έντερα, ξεροψηθούν, ροδοκοκκινίσουν  και έχουν κριτσανιστή όψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου