Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι
1991: Πέθανε ο Ντέιβιντ Λιν, Άγγλος σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός ταινιών «Η γέφυρα του ποταμού Κβάι», «Ο Λώρενς της Αραβίας», «Δόκτωρ Ζιβάγκο», «Το πέρασμα στην Ινδία», «Η κόρη του Ράϊαν», «Η ανταρσία του Μπάουντι», «Πέρα από την Αφρική» κ ά Κέρδισε 2 Όσκαρ.

1896: Ανακαλύπτεται στους Δελφούς το άγαλμα του Ηνίοχου
Μετά από ανασκαφές βρέθηκε χάλκινο άγαλμα νέου που κρατά ηνία (χαλινάρια). Φοράει μακρύ χιτώνα με πτυχές, ενώ λείπει  το αριστερό χέρι και ένα μέρος της ζώνης. Υπολογίζεται ότι πρέπει να φιλοτεχνήθηκε γύρω στα 475 πΧ, χωρίς να έχει εξακριβωθεί ποιος καλλιτέχνης το κατασκεύασε.

1850: Πέθανε σε ηλικία 89 ετών, η Μαντάμ Τισό, που δημιούργησε το ομώνυμο μουσείο των κέρινων ομοιωμάτων στο Λονδίνο. Διδάχτηκε την τέχνη των ομοιωμάτων από τον πατριό της και έγινε γνωστή κάνοντας  ομοιώματα διάσημων της εποχής, Ζαν Ζακ Ρουσό, Μαρία Αντουανέτα, Μαρά, Ροβεσπιέρος   

1834: Αρχίζει η δίκη του Κολοκοτρώνη και του Πλαπούτα
Το 1832 ήρθε ο βασιλιάς Όθωνας στην Ελλάδα, αλλά επειδή ήταν ανήλικος κυβερνούσε η Αντιβασιλεία, που συνέλαβε και φυλάκισε τον Θ. Κολοκοτρώνη και τον Δ. Πλαπούτα. Στην δίκη που ακολούθησε κατηγορήθηκαν, για συνωμοσία. Εναντίον του βασιλιά. Δικαστές ήταν ο Γ. Τερτσέτης και ο Α. Πολυζωϊδης.    

1828: Πέθανε ο Φραγκίσκο Γκόγια, Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης
Διακρίθηκε σε όλα τα είδη της ζωγραφικής. Έργα του: «Θάνατος στην αλήθεια», «Τροχιστής μαχαιριών», «Η Σταύρωση», «Γυμνή μάχα», «Μαύροι πίνακες» (Ο Κρόνος καταβροχθίζει το γιο του κ ά), «Ταυρομαχία», «Περίπατος στην Ανδαλουσία»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου