Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Σαν Σήμερα

Γεγονότα, Γεννήσεις, Θάνατοι
2006: Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Τσιτσόπουλος
Συμμετείχε σε θεατρικές παραστάσεις «Δωδέκατη νύχτα», «Γύρος του κόσμου σε ογδόντα ημέρες», «Βυθός», «Ματωμένος γάμος» και σε κινηματογραφικές ταινίες «Κάτι να καίει», «Κύριος πτέραρχος», «Η παριζιάνα», «Γαμπρός από το Λονδίνο», «Τρελοί πολυτελείας», «Τρεις κούκλες και εγώ», «Η Λίζα και η άλλη», «Ο ξυπόλητος πρίγκιψ»,  «Οι θαλασσιές οι χάνδρες», «Νύχτα γάμου». «Η Αλίκη στο ναυτικό» με την χαρακτηριστική ατάκα, όταν τον ρωτάει ο Δ. Παπαμιχαήλ «Αν ξαγρυπνάει γιατί είναι ερωτευμένος » κι αυτός απαντάει «Όχι έφαγα πολύ πεπόνι»

2006: Πέθανε ο συγγραφέας και λογοτέχνης Γιάννης Μαγκλής
Το γράψιμο του πλούσιο, δυνατό και συναρπαστικό, με έμπνευση από την ζωή των ανθρώπων της θάλασσας, τους οποίους γνώριζε όντας έμπορος σφουγγαριών. ‘Έργα του: «Τα παιδιά του άρχοντα», «Οι ταξιδιώτες της ζωής», «Το στοίχημα», «Τ’ αδέλφια μου οι άνθρωποι», «Η ανάσα της ζωής μου», «Ο κύριος κόμης», «Οι  κολασμένοι της θάλασσας», «Οι βάρβαροι», «Το ανθρώπινο πάθος» κ ά  

1821: Θανατώθηκε ο Αθανάσιος Διάκος
Ο Αθανάσιος Μασσαβέτας όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, από νεαρή ηλικία έγινε διάκος. Έτσι κράτησε τον ιερατικό του βαθμό σαν επίθετο. Μυήθηκε στην Φιλική Εταιρία, έγινε οπλαρχηγός και αγωνίστηκε στην επανάσταση του ’21 στην Στερεά Ελλάδα. Στην μάχη της Αλαμάνας συνελήφθη και οδηγήθηκε στον θάνατο με φρικτό τρόπο. Τον σούβλισαν και τον έκαψαν ζωντανό. Αναφέρεται ότι την στιγμή που τον οδηγούσαν στο μαρτύριό του είπε το συμβολικό δίστιχο: «Για ‘δες καιρό που διάλεξε ο χάρος να με πάρει, τώρα π’ ανθίζουν τα κλαριά και βγάζ’ η γη χορτάρι». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου